A nemzet szolgálatában

Spányi Antal „mindennapi tevékenységében feltűnő és kiemelkedő, hogy mindig nyitott a párbeszédre, mindenkit meghallgat, mindenkire képes odafigyelni. Nem személyválogató, azokkal is megpróbál szót érteni, akikkel egyébként nem ért egyet. Minden cselekedetében, rendelkezésében erős igazságérzete vezérli az evangélium szerint: „az igazság szabaddá tesz” – hangsúlyozta méltatásában Semjén Zsolt.


– Ha egy megyés püspök ilyen magas állami kitüntetést kap, azzal az állam egyúttal az egyház közszolgálati tevékenységét is elismeri – szólítom meg az ünnepség után a püspök atyát, aki így válaszol:

– Tapasztalatom, hogy egy nehéz helyzetben levő Európában élő, meggyengített, jelentős adóssággal terhelt kis nemzetnek jó szándéka ellenére sincsenek olyan lehetőségei, hogy minden akadállyal szembenézzen és megküzdjön. Tapasztalatom az is, hogy azok az erők, amelyeknek hivatásuk és a magyar nép akaratából egyúttal feladatuk is, hogy ezt az országot vezessék és irányítsák, számítanak az egyház – küldetéséből fakadó – szolgálatára. Itt elsősorban természetesen a szociális, a karitatív, az oktatási és az egészségügyi területekre gondolok, ahol jelentős tevékenységet fejt ki a katolikus egyház. Vannak, akik túl súlyosnak tartják ezt a szolgálatot. De amikor a közjóért tett törekvéseinket, eredményeinket politikai szándékból, olykor demagóg módon kezdik el kritizálni, és visszatetsző színben feltüntetni, az méltatlan minden politikai erőhöz, s természetesen méltatlan magához a küldetését teljesíteni akaró egyházhoz is.

Az egyház a pártpolitikába nem avatkozik bele. Legyen az a pártok dolga, s feleljenek érte a pártok. A közösség szolgálata azonban mindnyájunk együttes és kötelező feladata. Az egyház küldetése nem merül ki hitéleti tevékenységében. Küldetése az emberek szeretete is, amely megmutatkozik az oktatásban, a karitatív és a szociális munkában, a kulturális és az egészségügyi tevékenységben, vagyis mindenhol, ahol az egyháznak módja van hallatnia a hangját – nyilatkozta a megyés püspök a magas rangú állami kitüntetés átvétele után.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .