Az IOR reformjáról

A közleményből kiderül: 2013-ban a IOR tiszta nyereségrészesedése 2,9 millió euró volt, az előző évi 86,8 millióval szemben. A hatalmas különbség okai a rendkívüli ráfordítások, a mások által kezelt befektetések jelentős értékhelyesbítése és az arany árának nagymértékű csökkenése voltak.

A felülvizsgálati folyamat után az intézet most már kizárólag katolikus és egyházi intézményekkel, a Vatikán aktív és nyugdíjas alkalmazottaival, valamint a Szentszékhez akkreditált nagykövetségekkel és diplomatákkal létesít ügyfélkapcsolatot.


2013. december 31-éig a IOR-nak 17 419 ügyfele volt. Az év lezárásakor a Szentszék nettó vagyona elérte a 720 millió eurót. Az idei év első hat hónapjának eredményei igen kedvezően alakulnak: a nettó haszon 57,4 millió euró.

A IOR most a békés átmenet szakaszában van. A reformok első fázisa befejeződött Ernst von Freyberg vezetése alatt. Kitűnő lépések történtek a nemzetközi standard alkalmazása terén. Új rendszert vezettek be a pénzmosás ellen, és számtalan erőfeszítésre kerül sor a jelenlegi fegyelmi rendszerhez való alkalmazkodásban. Átvilágítottak tizennyolcezer ügyfelet. Von Freyberg elnöksége előkészítette a teret az új szakasz megkezdéséhez. Jean-Baptiste de Franssu választott elnök, aki július 9- én foglalta el hivatalát, teljes időben végzi új feladatát.

A Gazdasági Titkársághoz tartozó különböző pénzügyi részlegeknél az általánosan elterjedt példa szerint klerikus és laikus szakértők működnek együtt. A IOR esetében ennek az együttműködésnek a pontos természetét még nem határozták meg. A bíborosi bizottság jelenlegi öt tagját továbbra is rendszeresen megkérdezik.

Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .