A szexuális visszaélések ellen

Időközben ülésezett a kiskorúak védelmére márciusban létrehozott pápai bizottság is, melybe a világ más részeiből is tagokat kívánnak beválasztani. Az egyeztetéseken szó esett a bizottság statútumairól, és fölmerült az igény egy operatív iroda létrehozására is. A testület feladatául tűzte ki a különböző munkacsoportok megszervezését is. Októberben kerül sor a következő ülésre, amelyen remélhetőleg már az új tagok is jelen lesznek – tájékoztatott a szentszéki szóvivő.

A július 7-én reggel a Szent Márta Ház kápolnájában bemutatott szentmisén a pápa hangsúlyozta, hogy az egyházban nincs hely azok számára, akik szexuális visszaélést követnek el. Határozottan kijelentette: nem tűri ezt a bűntényt.


„Bocsánatot kérek tőletek, és sírok értetek” – fogalmazott Ferenc pápa. Homíliája elején utalt arra, hogy a Jézus halálát megelőző kínvallatás után Péter tekintete összetalálkozott a Mesterével, és ennek hatására az apostol sírva fakadt. Ma az egyház a visszaélést elszenvedett gyermekekre nézve Jézus szemébe tekint, és sírni szeretne, a sírás kegyelmét kéri. Sír azokért a fiaiért, akik elárulták küldetésüket, és ártatlanokat használtak ki. Ferenc pápa megvallotta: „Már régóta mély fájdalmat érzek a szívemben, amikor a visszaélések áldozatainak szemébe tekintek.” Fájdalmának adott hangot azért a tényért, hogy egyes papok és püspökök erőszakot követtek el kiskorúak ártatlansága és saját papi hivatásuk ellen, amikor szexuálisan kihasználták a gyermekeket. Sokkal többről van itt szó, mint helytelen cselekedetről. Egyfajta szentségtörő rítus ez, hiszen ezeket a kisfiúkat és kislányokat a papi karizmára bízták, hogy az elvezesse őket Istenhez. A papok pedig feláldozták őket bujaságuk oltárán. Ezek a visszaélések magát Istent gyalázzák meg, akinek képére teremtettünk. A kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseknek e gyűlöletes tettei életre szóló sebhelyet hagytak az áldozatok lelkében.

„A klérus által a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések sebet ütő robbanásként hatnak a hitre és az Istenbe vetett reményre. Néhányan a hitbe kapaszkodtak, mások pedig azt érzik, hogy az árulás kikezdte Istenbe vetett hitüket. Azonban jelenlétetek ma a remény csodájáról beszél, amely erősebb, mint a legsűrűbb sötétség. Kétségtelenül Isten irgalmasságának jele. Ma alkalmunk van arra, hogy találkozzunk az Úrral, imádjuk őt, a szemébe tekintsünk, és keressük a kiengesztelődés kegyelmét. Isten és népe előtt mély fájdalmat érzek a klérus tagjai által ellenetek elkövetett szexuális visszaélések súlyos bűnei miatt. Alázatosan bocsánatot kérek ezekért a tettekért. És bocsánatot kérek a mulasztás bűneiért is, amelyeket azok az egyházi vezetők követtek el, akik nem válaszoltak megfelelő módon a családtagok vagy a visszaélések áldozatainak feljelentéseire. Ez a magatartás további szenvedést jelentett mindazok számára, akik ellen visszaélést követtek el, és veszélyeztette a többi kiskorú helyzetét is” – fejtette ki Ferenc pápa.

„A bátorság, amellyel ti és mások felszínre hoztátok az igazságot, szeretetszolgálat volt, mivel rávilágítottatok az egyház életének egy rettenetesen sötét szegletére. Nincs hely az egyházi szolgálatban azok számára, akik szexuális visszaéléseket követnek el; kötelezettséget vállalok arra, hogy – klerikális helyzetétől függetlenül – senkitől sem tűröm el, hogy kárt okozzon egy kiskorúnak.

Valamennyi püspöknek kötelessége, hogy a legnagyobb gonddal gyakorolja főpásztori szolgálatát, és számoljon ezzel a felelősségével. Mindnyájunkra nézve érvényes az a tanács, amelyet Jézus ad a botrányt okozóknak: Aki csak egyet is bűnre csábít a bennem hívő kicsinyek közül, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakára s a tengerbe dobnák (Mt 18,6–7).”

Ferenc pápa arról biztosította a jelenlévőket, hogy továbbra is nagy figyelemmel kíséri a papképzést, és számít a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság tagjainak munkájára is. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ilyen bűnök ne ismétlődhessenek meg többé az egyházban – hangsúlyozta beszédében a szentatya.

(A Vatikáni Rádió közlését felhasználva)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .