„Az egyház újra a vértanúk egyháza lett”

Az imaórát Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök vezeti. „A második évezred végén az egyház újra a vértanúk egyháza lett” – mutatott rá II. János Pál pápa. Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében kérte, hogy a hívő közösségek gyűjtsék össze és ápolják a XX. században hitükért megölt keresztények emlékét. Öt kontinensen át ível ez a martirológia: a nácizmus és a kommunizmus, a spanyol és a mexikói polgárháborúk, a latin-amerikai diktatúrák, az afrikai etnikai háborúk és a vallási fanatizmus keresztény áldozatainak száma talán a hárommilliót is eléri. Sokuk nevét ma sem ismerjük. Ők olyan férfiak és nők, akik saját életüket nem akarták azon az áron megmenteni, hogy feladják az evangélium és a rájuk bízottak iránti hűségüket. Áldozatuk olyan örökség, amelyet nagy hálával kell megőriznünk és továbbadnunk az új évezrednek.

Az üldözések korunkban felekezeti és nemzeti hovatartozásra tekintet nélkül sújtottak megannyi keresztényt – gyakran együtt szenvedtek és tanúskodtak az evangéliumról katolikusok, ortodoxok és protestánsok. A világ számos pontján ma sem ért véget az üldözés, a háború, a faji, etnikai és vallási alapú erőszak. Az ökumenikus imában megemlékeznek – többek között – a 2005 augusztusában, Taizében meggyilkolt Roger Schutz testvérről, Andrea Santoróról, akit 2006 februárjában a törökországi Trebizonban egy fiú lőtt agyon a szentmise végén a Mohamed-karikatúrák miatti felháborodásból, és a 2003 márciusában Budapesten meggyilkolt Andorka Eszter evangélikus lelkésznőről is, akinek ajtaja mindig nyitva állt a szeretetére bízott nehéz sorsú fiatalok előtt. Az imádság alkalom lesz arra is, hogy Isten irgalmát és segítségét kérjük mindazok számára, akik hitük miatt ma is megpróbáltatások között élnek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .