A remény erejével Latin-Amerikában

Mexikó nagy katolikus nemzet, dinamikusan fejlődő ország, amely előtt azonban óriási kihívások állnak, így a korrupció, az erőszak, a kábítószer-kereskedelem elleni fellépés feladata. A vallási, polgári és társadalmi szféra közös erőfeszítésére van szükség, hogy felülemelkedhessenek e problémákon.Mexikó és a szentszék éppen húsz évvel ezelőtt állította helyre diplomáciai kapcsolatait. Az elmúlt két évtizedet a pozitív fejlődés jellemezte. A XX. században rendkívül feszült volt az állam és az egyház kapcsolata. A nép magáénak érezte az egyházat, lelkületében keresztény maradt, polgári és politikai szinten azonban a két fél szemben állt egymással. A diplomáciai kapcsolatok visszaállításával elismerték az egyház nyilvános szerepét, továbbá az egyház és a szentszék egyetemes küldetését.

Mexikót is súlyosan érintette 2010-ben a papi szexuális visszaélések botránya. A kábítószer maffiától való félelem sem hagyta teljesen érintetlenül a papságot. A Krisztus Légióját megalapító Marcial Maciel Degollado (1920–2008) kettős élete is rányomta a bélyegét a mexikói egyházra.

Egyház és állam viszonya a közép-amerikai országban ma jobb, mint száznegyven éves története során bármikor, de a húszas években három évig tartó véres balliberális egyházüldözés következményei sem múltak el nyomtalanul.
XVI. Benedek mexikói látogatása során találkozott Felipe Calderón szövetségi elnökkel, valamint a legfőbb polgári és vallási méltóságokkal. Emlékeztetett rá, hogy látogatásának egyik oka az ország függetlenségének kétszázadik évfordulója. „A hit, a remény és a szeretet zarándokaként érkezem közétek” – mondta a pápa.

A szentatya helyi idő szerint 25-én délelőtt tíz órakor Leonban, a Bicentenario-parkban mutatott be szentmisét. Ez volt mexikói látogatásának csúcspontja. A park Guanajuato állam emlékhelye az ország függetlensége kétszázadik évfordulójának megünneplésére, s egyben a mexikói nemzeti küzdelem bölcsője. Tizennégy hektár területen fekszik, s pavilonjaiban kulturális, oktatási és szórakoztató programokat kínál a mexikói identitás és értékek megerősítése céljából.

Tízezrek töltötték az éjszakát ezen a területen, várva a szentatyát, akinek a helikoptere megkerülte a Mexikó földrajzi közepén magasodó Krisztus-szobrot. A pápa az ajándékba kapott sombrerót viselte. Kétszázötven bíboros, érsek és püspök várta egész

Latin-Amerikából – és félmillió hívő, hatalmas éljenzéssel.
XVI. Benedek helyi idő szerint március 25-én késő délután a leoni székesegyházban Mexikó százhúsz püspökével és a többi latin-amerikai püspöki konferencia képviselőivel a zsolozsma vecsernyéjét imádkozta. A vesperás alkalmával mondott beszédében üzenetet intézett egész Latin-Amerika püspökeihez, és azt kívánta, legyenek az újraevangelizálás kibontakoztatói. Embernek lenni azt jelenti, hogy testvérek és embertársaink védelmezői vagyunk – mondta a pápa. Az egyháznak azok oldalán kell állnia, akik az erőszak, a hatalom vagy a gazdagság áldozatai. A világi hívők ne tekintsék magukat kevésbé jelentősnek az egyházban, a püspökök pedig legyenek a remény ereje híveik számára.

A pápa március 26-án már latin-amerikai útja második állomására, Kubába érkezett.
 

Mexikó

Az 1 millió 972 ezer négyzetkilométernyi latin-amerikai ország 117 milliónyi lakosából százmillió katolikus. Mexikó a világ második legnagyobb katolikus állama, de a hívők egyre nagyobb arányban csatlakoznak amerikai fundamentalista protestáns szektákhoz. A mexikói katolikus egyház a katolicizmus „indián” jellegével igyekszik ellensúlyozni ezt a folyamatot. 2002-ben avatta szentté a pápa az első indiánt, Juan Diegót (1474–1548), aki 1525-ben keresztelkedett meg, és 1531-ben jelent meg neki a Guadalupei Szűz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .