Kiút a városi magányból

„A nagyvárosokat gyakran jellemzi a személyek közötti kapcsolatok hiánya: eluralkodik a magány, és kialszik a vágy, hogy a lényeges dolgokra figyeljünk – írja Rino Fisichella, az új evangelizáció pápai tanácsának elnöke a missziós napokra megjelentetett többnyelvű kiadványban. – A városmisszió a székesegyházat, az anyaegyházat helyezi a középpontba, ahol megszületik a hitben minden megkeresztelt, aki elfogadja az isteni életet, és beilleszkedik a keresztény közösségbe.”XVI. Benedek pápa szándéka szerint a hit évében a plébániai közösségeknek és a híveknek elsősorban arra kell törekedniük, hogy egyre tudatosabbá tegyék hitüket, s keresniük kell az alkalmakat hitük és reménységük világos megfogalmazására. Többek között ezt a célt szolgálta, hogy az összejövetelen a főegyházmegye fiataljai felolvasták Szent Márk evangéliumának teljes szövegét. „Ez a történet nem szokványos, nem illedelmes, nem olyan, ami fölött napirendre lehet térni. Egész életünk ennek a történetnek, Isten különleges, titokzatos, üdvözítő tervének erőterében folyik – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek.

„Jézus Krisztus, Isten Fia evangéliumának kezdete. Amint meg van írva Izajás prófétánál: „Íme elküldöm küldöttemet színed előtt, aki elkészíti utadat…” – kezdte meg a fölolvasást a főpásztor, aztán az egymást szakaszonként váltó fiatalok, köztük kispapok következtek. A kilencedik és a tizedik fejezet közötti szünetben, a templom főbejárata előtti téren teával és pogácsával látták vendégül az ünnepi alkalom résztvevőit, de még az arra megforduló turistákat is.A felolvasók egyike, Lakatos Tibor tiszakécskei hitoktató nyolc hittanosával együtt érkezett a találkozóra. A reggeli szentmise után indultak el a mintegy tizenkétezer lelket számláló kisvárosból, a lelki töltekezés reményében. A bazilikában Isten segítségét kérték családjaikért. A gyerekeket arra neveli, hogyan lehet egy életen keresztül kitartani hitben, hivatásban, családban. „Az a feladatunk, hogy a templomunk, a plébániánk mindig igazi otthon legyen, ahol megpihenhetnek, erőt gyűjthetnek. Az egyik fiú – mutat egy pogácsát majszoló gyerek felé – három hét múlva fog keresztelkedni. Az ő szülei fiuk templomi bemutatkozásakor vettek részt először szentmisén…”

A bazilika megkonduló harangjai jelezték, hogy mindenki, aki szeretné hallani Isten szavát s részese akar lenni az összetartozás élményének, térjen vissza a templomba. A tizedik fejezet után minden résztvevő kezébe egy kis mécsest adtak a fiatalok. A tizenötödik fejezethez érve a hívek felálltak és égő mécsessel a kézben hallgatták végig Jézus halálának történetét. Az egyes fejezetek felolvasása közben énekes-gitáros zene, képmeditáció segítette a híveket a bibliai történet átélésében. A program szentmisével zárult, amelyet Erdő Péter mutatott be.
Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .