Van még jó, hírünk

Szemerédi Endre Budapesten született, 1940-ben. Nemzetközi hírnevet kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásaival szerzett. Átvehette már többek között az Akadémiai Díjat (1979), a Leroy P. Steele-díjat (2008, Amerikai Matematikai Társulat) és a Rolf Schock-díjat (2008, Svéd Királyi Tudományos Akadémia) is. A „matematikai Nobel-díjként” emlegetett Abel-díjat Niels Henrik Abel (1802–1829) norvég matematikus emlékére alapította a norvég kormány az Oslói Egyetem javaslatára.



És vajon mivel tölti szabadidejét az, aki a kombinatorika és a számelmélet elismert szaktekintélye? Egy interjúban így nyilatkozott: „A legnagyobb szabadság azonban nekem a séta, amit mindenhol szeretek – erdőben, Duna-parton, háztetőn –, és közben néha matematikán gondolkozom. Általában odafigyeléssel öltözködöm, de sétáimon melegítőben, teniszcipőben és a minden harmadik évben újonnan vásárolt, ugyanolyan dzsekiben járok. Duna-parti sétáim egyike különösen emlékezetes, amikor is közben egy kicsit leültem a parton a Pozsonyi úti templom közelében. Egy nagyon kedves család elsétált mellettem, aztán a férfi visszafordult, és egy százast tett le elém. Nagyon megköszöntem: ez a napom már eredményes volt…”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .