Teremtésvédelem

Pedig nem feltétlenül kell így lennie. Számos természetes, lebomló és ráadásul olcsó szer áll rendelkezésünkre, amelyekkel ugyanezeket a feladatokat elvégezhetjük. Ilyenek a mosószóda (nátrium-karbonát), a szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát), az ecet és a borax (nátrium-tetraborát).Ha az ablakot akarjuk megtisztítani, a szappanos, langyos vizes lemosás után egy rész ecet és négy rész forró víz keverékével permetezzük le, és nedvszívó ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra, így még csillogni is fog.
A mosószóda és forró víz keveréke nagyon sokoldalú. Ajánljuk a köves helyiségek felmosásához, zsíros felületek megtisztításához, de a konyhai szennyeződések letisztítására is kiváló. A makacsabb piszkot a szemcsésebb boraxszal sikálhatjuk le, de ha a felület kényesebb, lisztet is használhatunk finom súrolóporként.

A vécé fertőtlenítését végezhetjük szódabikarbóna segítségével, míg a vízkő eltávolítását ecettel.
A fürdőszobai tisztításnál is jól szolgál a forró vízben oldott mosószóda. A vízkő eltávolítása citrommal, ecettel vagy az ecet vizes oldatával lehetséges. Ha a nedves helyiségekben a téli párakicsapódás nyomán penészfoltok jelentkeztek, el lehet távolítani őket speciális vegyszer nélkül: tíz deka szalicil és egy deci patikai alkohol keverékével ecseteljük a felületet.

Az evőeszközöket ragyogó állapotban szokás feltenni az ünnepi asztalra. Fényesítésükhöz rozsdamentes acél esetén lisztes ruhával való dörzsölést, a foltok eltávolításához citromlevet ajánlunk. Ezüsttárgyakat a leggyorsabban úgy tisztíthatunk, ha egy alumíniumból készült vagy alufóliával kibélelt edényben vizet forralunk, s egy evőkanál sót és egy evőkanál szódabikarbónát teszünk bele. Az ezüsttárgyakat ebben az oldatban kell forralni néhány percig, s a fém tökéletesen megtisztul. Amikor kihűlt, csak szárazra kell törölni.

Az ünnep múltával megeshet, hogy különféle foltok eltávolítása kerül napirendre. Ezekhez sem szükséges veszélyesen erős vegyszereket használnunk. Zsírfoltra lobogó forró vizet öntsünk, majd szórjunk rá szódabikarbónát. A kávéfoltot tojássárgájával kevert langyos víz vagy hideg vizes, majd ecetes mosás távolítja el. A gyümölcsfoltokat tejbe áztatással, majd öblítéssel vagy citromlé rácsöppentésével vehetjük ki. A kiömlött vörösbort azonnal locsoljuk le szódával vagy szénsavas ásványvízzel, majd szórjunk rá sót, hogy felitassa a nedvességet. Könnyen lehet, hogy az itt leírt eljárások egy része ismerősnek tűnik, mivel szüleink és nagyszüleink még jobbára ezeket használták, és talán továbbadták a titkokat és fortélyokat. Hasznos módszerek voltak ezek már száz éve is, és ma is ugyanolyan jól beválnak. Ráadásul a szükséges anyagok a sokat reklámozott tisztítószerekhez képest jóval olcsóbbak és egészen egyszerűen beszerezhetők, de a fő nyereség megkímélt környezetünk és egészségünk. Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk alkalmazásukhoz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .