A megfogant magzat élet, nem sejtcsomó

Fotó: Merényi Zita

 

A CitizenGo meghívására Magyarországra látogatott és konferencia-előadást tartott október 24-én este a Párbeszéd Házában Amy Sinclair republikánus párti iowai szenátor, aki az úgynevezett szívdobbanás-törvénnyel hatalmas eredményeket ért el az Amerikai Egyesült Államokban a legfiatalabb gyermekek, a magzatok védelmében.

A rendezvény mottója ez volt: „A szívdobbanás az élet apró jele. Az élet egy csoda. Vigyázzunk rá!”
Az elmúlt két évben az USA kilenc államának – Iowa mellett Alabama, Dél-Dakota, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Ohio – kormányzója írta alá azt a jogszabályt, amely az első szívdobbanástól, körülbelül a várandósság hatodik hetétől kezdve védi a magzat életét.
Amy Sinclair felidézte, hogy Iowa egyike volt az Egyesült Államok olyan államainak, ahol különösen veszélyeztetett volt a magzati élet. Az elmúlt két évben azonban ez megváltozott, ma már a magzati élet számára a legbiztonságosabb államok közé tartozik Iowa.
Amy Sinclair és képviselőtársai 2017-ben több törvényjavaslatot is benyújtottak a meg nem született gyermekek védelmében. Az egyik a már említett szívdobbanás-törvény volt, az emberi élet méltóságának és védelmének jegyében. A másik az abortuszt támogató intézmények és szervezetek adótámogatásának megszüntetéséről szólt, a harmadik pedig az abortusz során visszamaradó magzati testrészekkel való kereskedelem megtiltásáról. Ez utóbbit összevonták a szívdobbanás-törvénnyel. Előírták azt is, hogy az abortuszra való bejelentkezés és a beavatkozás között hetvenkét órás várakozási idő teljen el, mivel szükségesnek tartják az abortuszra jelentkező édesanya széles körű tájékoztatását. A szenátus még 2017-ben elfogadta ezeket a törvényeket, és Iowa állam kormányzója aláírásával szentesítette őket. Az a jogszabály viszont, amely az élet megfogantatásának pillanatától védené a magzatot, nem ment át a szenátuson.
Voltak, akik támogatták az iowai republikánusok kezdeményezését, mások, főként az abortuszpárti szervezetek kritikával fogadták. Amy Sinclairt fizikailag is megfenyegették. A fent említett kilenc állam közül Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben azonban idén olyan törvényt hoztak, amely a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül a várandósság hatodik hetétől tiltja az abortuszt, Alabama államban pedig már a fogantatás pillanatától tilos a magzatelhajtás. Louisiana arra példa, hogy a szívdobbanás-koncepció nem pártfüggő, ugyanis mind a Demokrata, mind a Republikánus Párt támogatja a magzati élet védelmét.
Ám Amy Sinclair előadásából az is kiderült, hogy mivel a Planned Parenthood nevű, szélsőségesen abortuszpárti szervezet megtámadta a szívdobbanás-törvényt a bíróságon, ezért az jelenleg nincs hatályban. A megoldás az lehetne, ha az ügy az USA Legfelsőbb Bírósága elé kerülne, s az kimondaná az 1973-as abortusztörvény hatályon kívül helyezését, amely legálissá tette a magzatelhajtást az Egyesült Államok egész területén.
Az amerikai szenátor felidézte, hogy tizenkilenc éves volt, amikor első gyermekével várandós lett, és úgy érezte, nincs felkészülve a gyerek vállalására. Minden megváltozott azonban, amikor az ultrahangvizsgálat során meghallotta fia első szívdobbanását. Többé nem volt kétséges számára, hogy megszüli a gyermekét. „Hogyan is lehetne nem embernek nevezni azt, akinek van és dobog a szíve?!” Amy Sinclair elmesélt egy másik történetet is. Hét évvel ezelőtt telefonon felhívta egy tizenhat éves iowai lány, aki megtudta, hogy várandós. Meg volt rémülve, mindenáron el akarta vetetni a magzatot. A szülei, az ismerősei, az orvosok, az abortuszpártiak, mindenki a terhesség-megszakításra akarta rábeszélni, arra hivatkozva, hogy ha megszüli a gyermeket, azzal vége az életének, a rá váró karriernek. Amikor nemet mondott, az orvosok megalázóan beszéltek vele, azt javasolták, legközelebb jól zárja össze a lábát. A lány végül megszülte a kisfiát, leérettségizett, főiskolát végzett, diplomát szerzett. Jelenleg egy életvédő szervezet ügyvezető igazgatója. Az esettel kapcsolatban az előadó megjegyezte: a Planned Pa­rent­hood keveset beszél arról, hogy milyen agresszíven és embertelenül bánnak a hozzájuk forduló, krízishelyzetben lévő várandós anyákkal.
A világban mindenkinek van Istentől kapott küldetése. Ki tudja, az enyém talán az, hogy mindenütt felszólaljak a magzati élet védelmében, így itt, ezen az estén is, Magyarországon – zárta nagy sikerű előadását a szenátor asszony. A közönség hosszan, állva tapsolta.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .