Átadták a győri Szent Mór Bencés Perjelség refektóriumát

Az épületszárny az 1640-es években készült el, freskói az 1840-es évekből valók. A felújításhoz a „Modern Monasteries” határon átnyúló pályázat biztosított forrást. A perjelség és a felvidéki Somorja város által közösen elnyert pályázatnak köszönhetően folyamatban van a rendházhoz tartozó műemlék patika restaurálása is.
Az átadóünnepségen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a győri bencés gimnázium egykori diákja is.
Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be. Homíliájában arról beszélt, hogy ma olyan világban élünk, ahol a jót nem könnyű felismerni. Különösen megnehezíti az ember dolgát, hogy minden relativizálódik, és a világ azt állítja, semmi sem örök. Minden korban voltak azonban olyan emberek, akik kimagasló erkölcsi értékrendet képviseltek, és nemcsak kortársaiknak, de az utókornak is követendő példát adtak. Ilyen példa volt Szent Mór élete is. Az ember számára a környezetében vagy az önmagában jelen lévő rossz felismeréséhez és legyőzéséhez a legjobb eszköz ma is az imádság – zárta prédikációját Veres András püspök.
Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele beszédében hangsúlyozta, a győri bencések közössége gyakran megtapasztalja, micsoda erő rejlik abban, „ha kapcsolatokat építünk, ha jóakaratú embereket hívunk meg, és velük közösen küzdünk jó ügyekért”. Az épületek újjászületésén túl különösen jó látni, hogy „sok-sok közös programban vesznek részt a felvidéki és a győri fiatalok: közösen kirándulnak, énekelnek, ismerkednek a szerzetesség hagyományaival, értékeivel”.
Szijjártó Péter egyebek mellett arról is szólt beszédében, hogy az egyházi fenntartású iskolákban stabil értékrenddel és versenyképes tudással fölvértezett fiatalok hozzájárulnak az ország fejlődéséhez. A bencés hagyomány különleges értéket képvisel Magyarországon, a keresztény hit és erkölcs megőrzése pedig ma sokkal fontosabb, mint eddig bármikor. Európa ugyanis csak akkor lehet erős, ha visszatér keresztény gyökereihez – zárta gondolatait a miniszter.

Forrás és fotó: Győri Szent Mór Perjelség

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .