A hit jelenti élete megtartó erejét

A gerenda fináléjában Biles a tőle megszokott magabiztossággal mutatta be virtuóz gyakorlatát, és egyedüliként jutott 15 pont fölé ezen a szeren. A 22 éves versenyzőnek ez volt a harmadik világbajnoki címe gerendán, s egyúttal a 24. vb-érme. Ez utóbbival megdöntötte a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsát.
A talaj fináléja előtt csupán az volt a kérdés, hogy Biles mögött ki lesz a második és a harmadik. Az amerikai tornász tripla cukaharával fűszerezett gyakorlata során egyszer kilépett, ez egytizedes levonást jelentett, ennek ellenére egyedül ő kapott 15 pont fölötti értékelést, és magabiztosan, egypontos előnnyel szerezte meg pályafutása ötödik vb-címét ezen a szeren.
Az amerikai klasszis öt aranyat nyert Stuttgartban, ahonnan 19-szeres világbajnokként és 25-szörös érmesként távozott. Többször is utalt már arra, hogy a jövő nyári, tokiói olimpia után visszavonul, és ha ez valóban így lesz, akkor ez volt pályafutása utolsó világbajnoksága. Tokióban viszont újabb rekordot állíthat fel: a jelenlegi csúcstartó, Vitalij Scserbo világbajnoksá­gokon és olimpiákon összesen 34 érmet nyert, Biles jelenleg 30-nál tart.
Már a riói olimpián elkápráztatta a világot ez az apró termetű, mindössze 142 centiméter magas szertornászlány. Mi az, ami a legjobbak közé emeli őt? – tette fel akkor a kérdést az Aleteia katolikus hírportál újságírója. Amikor Biles interjút adott a US Magazine-nak, fény derült egy fontos körülményre. Remélve, hogy rábukkannak sikerének titkára, megkérték a tornásznőt, hogy mutassa meg, mi van a sporttáskájában. A táska tartalma jórészt nem okozott meglepetést, ám a riporter észrevette, hogy a lány holmija közül kiesett egy fehér rózsafüzér. Az egyéni összetettben addigra már háromszoros világbajnok Simone a következő magyarázatot fűzte hozzá: „A nagymamám, Nellie vette nekem ezt a rózsafüzért a templomban. Általában nem ezt az imádságot mondom a versenyek előtt, csak úgy magamban imádkozom, de a biztonság kedvéért mindig ott van nálam.”
A tornásznő hányatott életében a hit volt az egyik megtartó erő – erről írt például 2016-ban megjelent önéletrajzában is (Courage to soar). Biles Ohióban született, édesanyja alkohol- és drogproblémákkal küzdött. Amikor Simone hároméves lett, nagyszülei a testvérével együtt Texasba vitték, ahol később hivatalosan is örökbe fogadták őket.
Biles mostanra a nagyszüleit szólítja mamának és papának, ők pedig a lányuknak tekintik őt, és minden vasárnap együtt mennek a templomba. A nagyszülei meghatározó szerepet töltöttek be az életében, és kezdetektől fogva támogatták a pályáján.
Simone hatéves korában kezdett szertornázni, miután a nagyszülei észrevették kivételes sporttehetségét. Pályája azóta töretlen. A nagyszülők a The Washington Postnak adott nyilatkozatukban úgy fogalmaztak: „Simone mindig szeretett a bútorokon ugrálni. Így aztán Nellie egy idő után belefáradt abba, hogy folyton veszekedjen a kislánnyal, hogy a kanapé és a székek nem játszótéri eszközök.”

Forrás és fotó: MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .