Összekapcsol Istennel, Máriával, egymással

Fotó: Lambert Attila

 

„Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni” – Szent Pio atya e gondolata nyomán 2005-ben Venezuelából indult el a kezdeményezés, melynek keretében világszerte gyermekközösségek imádkozzák a rózsafüzért a világ békéjéért, a családért, az egységért.
Magyarországon az Országos Lelkipásztori Intézet felhívására idén is számos iskolai közösség csatlakozott a kezdeményezéshez. Köztük immár második alkalommal a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont. Az intézmény alsó tagozatosainak imáján vettünk részt október 18-án.
„Jó az Úrban bizakodni” – az iskolaközpont kápolnájában halkan szólt az ének, miközben a gyerekek osztályonként elfoglalták helyüket a padokban. Szabon Gábor, a fővárosi Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templom plébánosa köszöntötte őket. „Egy esőcsepp nyom nélkül eltűnik a földben, de tíz, száz, ezer, millió csepp már életet fakaszt” – fogalmazott a lelkipásztor, kifejezve örömét, hogy ilyen sokan vannak együtt.
A Boldogasszony iskolanővérek képviseletében Velkei M. Szaniszla arról beszélt, mit jelent a rózsafüzér ima, hogyan és miért imádkozzák a szerzetes nővérek. „Ahogyan a láncba fűzött szemek összekapcsolódnak, úgy kapcsol össze minket az ima Istennel, Máriával és egymással, hogy legyen erőnk szeretni, jónak lenni” – fogalmazott.
Czine Ferencné hitoktató képekkel illusztrálva mutatta be a gyerekeknek, mi az a világszintű kezdeményezés, amelynek az ő imájuk is a része. Beszélt Pio atyáról, a fatimai látnok gyerekekről és a napcsodáról, valamint az imaszolgálatról.
Először osztályonként hangzott fel Mária imája. A tized utolsó imáját együtt mondta el az iskola alsó tagozatának háromszáz tanulója. Végül Szabon Gábor megáldotta a gyermekek rózsafüzéreit.
Czine Ferencné a kicsik visszajelzéseiből úgy tudja, jó élmény számukra ez a hétköznapokból kiemelkedő, ünnepélyes alkalom. A közös imádság során megérintődik a lelkük, és amikor az életben nehéz helyzetbe kerülnek, talán visszatalálnak ehhez az imádsághoz, mert tudják, van kihez fohászkodni.
Gilicze Zoltán, az általános iskola igazgatója elmondta: a Patrona közösségi iskolaként határozza meg magát. „Ezért keressük azokat az alkalmakat, amikor értékeket képviselve lehetünk együtt. Ilyen ez a mai ima is. Reggelente a gyerekek az osztályokban is imádkoznak, most egy nagy egészhez kapcsolódva, annak részeként teszik ezt. Megérezzük az erejét annak, hogy együtt mondjuk az imádságot. Egy helyre tartozunk, egy lánc szemei vagyunk mindannyian.”
Az Egymillió gyerek imádkozza a rózsafüzért kezdeményezés először Dél-Amerikában terjedt el, majd szerte az egész világon. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérésére hazánkban is meghonosították. Tavaly már több mint tízezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az Országos Lelkipásztori Intézet örömmel fogadja a visszajelzéseket az imához kapcsolódó intézményektől, közösségektől.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .