A Batthyány-család és az egyház

A család fontosabb tagjainak egyéni vallásosságát, az általuk folytatott egyházpolitikát, kegyúri és mecénási tevékenységet a főúri famíliából kikerült főpapok és a boldoggá avatott szemorvos, Batthyány-Strattmann László herceg életútját bemutató kiállítás nyílt májusban Körmenden. Stílszerűen a kastély nyolc éve felújított kápolnájában, ahol az 1740-es évektől gyakran, a „szegények orvosa” életében pedig naponta tartottak szentmisét.

A kiállítás védnökei Veres András szombathelyi megyés püspök és gróf Batthyány László. A kiállítást május 18-án, a múzeumi világnapon megnyitó Gyürki László kanonok Batthyány József bíboros, esztergomi érsek, Batthyány Ignác erdélyi püspök és Batthyány Vilmos nyitrai püspök működésének ismertetésével érzékeltette a család egyházi tevékenységét.
A Batthyányak által adományozott templomi felszerelések közül kegyszereket és papi ruházatokat láthatunk, például a Szent Vér ereklyetartót Ludbregből, kelyhet a körmendi templomból.

A családtagok vallásosságával kapcsolatban látható Batthyány Ádám megtérési irata, vallásos témájú könyvei, valamint a Mária Immaculata és Batthyány-címerek ábrázolásával ellátott XVIII. századi nemesi felkelő zászló. A Batthyányak kegyúri és mecénási tevékenységükkel kapcsolatban az általuk fenntartott legjelentősebb templomok: Németújvár, Borostyánkő, Rohonc, Körmend, Türje, Homokkomárom, Nagykanizsa, Enying, Máriagyűd, Ludbreg fényképei láthatók. Számos vallásos témájú szobrot is állíttattak, például a körmendi Mária Immaculata- és a Nepomuki Szent János-szobrot. A család főpapjai közül a legjelentősebb Batthyány József hercegprímás, bíboros volt. Értékes emlékek levelei, melyekben II. József egyházpolitikája ellen tiltakozik.

A család másik kiemelkedő személyisége Batthyány Ignác erdélyi püspök. Gyulafehérváron megalapította a Batthyáneumot, melynek része volt egy könyvtár és egy csillagvizsgáló. A család harmadik főpapja Batthyány Vilmos nyitrai püspök, akinek 1919-ben el kellett hagynia Csehszlovákiát, mivel papjait magyarul való prédikálásra ösztönözte.
A dr. Batthyány-Strattmann Lászlót bemutató kiállítási egységben elsősorban a szemorvos egyházhoz való kapcsolatával, illetve boldoggá avatásának mozzanataival ismerkedhet meg a látogató.
A megnyitóra Körmendre látogatott Ludbreg polgármestere, plébánosa és a ludbregi énekkar, amely énekével tette színessé a megnyitót. Ezt követően pedig a körmendi Szent Erzsébet-templomban horvát nyelvű szentmise volt, amelyen szintén a ludbregi énekkar énekelt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .