Zsámbéki Premontrei Esték

Ezek szervezését tíz éve Holnapy Dénes Márton premontrei szerzetes, zsámbéki plébános és Zeneakadémiát is végzett rendtársa, Balogh Piusz, a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium igazgatóhelyettese, az egyházzenei szakközépiskola vezetője vette át. A kiválás, az önállósodás a 2003-tól Zsámbéki Premontrei Esték címen futó hangversenysorozat színvonalának emelkedését is eredményezte, hiszen az ötletgazdák már nem pusztán helyet, hanem koncepciót is adtak a templomi koncerteknek. Korábban minden nyári szombatra jutott hangverseny, az önkormányzati támogatás csökkenése, elmaradása miatt azonban a fesztiválidő lerövidült, így az idei rendezvénysorozat a templom búcsújától, a Keresztelő Szent János napját megelőző szombattól, azaz június 20-ától július 25-éig tart.”

Az „évad” – immár hagyományosan – a budapesti Praetorius Kamarakórus koncertjével indul. Június 27-én Róbert György (blockflöte) és Szabó István (lant) estjére kerül sor. Július első szombatján a Gödöllői Kántorátus és a premontrei gimnázium egyházzenei tagozata lép fel. Július 11-én Gesztesi-Tóth László, 18-án pedig Teleki Miklós ad orgonaestet. A sorozatot a premontrei fesztiválon ez alkalommal debütáló, Pilis Cselló Quartett hangversenye zárja. (A szombat esti szentmise után, 19 órakor kezdődő koncertekre a belépés ingyenes.) A Keresztelő Szent János napjához kapcsolódó, június 21-i egész napos búcsú az egyházközség „missziós alkalma”. A közös vasárnapi ünneplést reggel fél 9-től laudes, majd szentmise nyitja, amelyet estig zenés-táncos vigasság, játékok sora, színes kavalkád követ a templomtéren. A vesperás fél 5-kor a – szintén Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt – középkori templomban hangzik fel.

A nyár másik nagy egyházi eseménye augusztus 20-án a Szent István-napi ünnepi szentmise lesz (10 órától), ugyancsak a festői romtemplomnál… Pontosabban az „öregtemplomban”, ugyanis a plébános és a zsámbékiak szívesebben emlegetik így településük fő nevezetességét: a csorba falakkal és tornyokkal égre mutató mementót, e cseppet sem „elhagyott” szent helyet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .