Környezetünk megóvásáról is szól

A tábor mottója: „Nagyon jó az Úr minden műve!” (Sir 39,21). A püspöki kar körlevele (Felelősséggel a teremtett világért) segítségével szeretnénk megélni, hogy a teremtett világ szép, és felelősek vagyunk annak megőrzéséért (www. teremtesvedelem. hu).
A tábort azoknak szervezzük, akik már betöltötték a 13. életévüket (most végzik legalább a VII. osztályt), de még nem múltak el 19 évesek (vagyis akik idén fejezik be a 12. osztályt vagy érettségiznek). További feltétel, hogy a táborozók az esztergom-budapesti főegyházmegye területén élnek vagy tanulnak. A jelentkezés mindig a plébániákon vagy a katolikus iskolákon keresztül történik.
Az idei tábor felhívja figyelmünket a teremtett világ műveire és rajtuk keresztül a Teremtőre. Észrevenni, megcsodálni, gyönyörködni műveiben és dicsérni őt mindezért, ahogy a zsoltáros is teszi (Zsolt 104,1-2;12-15). Ez a gondolkodásmód vezet környezetünk megbecsülésére, megóvására, ahogy Szent- Györgyi Albert írja: „Uram, ne hagyd, hogy leromboljam az élet templomát. Engedd, hogy hasznomra váljék a tudás, hogy hasznossá legyek általa; adj méltóságot rövid napjaimnak… Uram, legyünk társak az alkotásban, dolgozzunk tovább műveid nyomán, hogy bolygónk a bőség és a boldogság és az összhang erős otthona legyen” (Psalmus Humanus). Ez nem egy környezetvédelmi kurzus, hanem a Teremtő akaratának komolyan vétele, aki megáldja az embert, rábízza az édent, hogy „művelje és őrizze azt”. (Ter 2,15)
Az előbb említett célt tartják szem előtt a tábor különböző programjai, amelyeket a három altábor, illetve az egész nagytábor számára szerveztünk. A jókedv, vidámság, öröm, a közösség megélése, egymásra figyelés természetesen nélkülözhetetlen feltétele ezeknek a kiemelkedően szép napoknak. Minél több ilyen nap lesz az életünkben, annál erősebb lehet az elkötelezettségünk, és annál szebb lesz az a környezet, amelyet formálunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .