Imádkozzunk velük – és értük is

A Papi Kongregáció ülésének résztvevőihez szólva március 16-án jelentette be a pápa ezt a szándékát: a papság évének célja, hogy a papok elmélyítsék és tökéletesítsék spirituális életüket, és így szolgálatuk egyre hatékonyabbá váljék. A papság éve meghirdetésére Vianney Szent János (1786–1859) halálának 150. évfordulója adta az alkalmat. Az év megnyitására Guy Bagnard, a franciaországi Belley-Ars püspöke Rómába viszi a szent ereklyéit. Az év során Benedek pápa a világon élő valamennyi pap védőszentjévé nyilvánítja majd az „arsi plébánost”, Vianney Szent Jánost. Több, a papságot szolgálatának teljesítésében segítő kiadvány is meg fog jelenni az elkövetkező esztendőben. Elsőként említhető XVI. Benedek pápának a papi élet és küldetés lényegi vonásait elemző írásait tartalmazó kötet, továbbá a gyóntatók és lelkivezetők számára is megjelenik majd egy kézikönyv. A Papi Kongregáció a püspökökkel és a szerzetesrendek elöljáróival együttműködve számos olyan kezdeményezést támogat, amely a papság egyházi és társadalmi szerepére és küldetésére hívja fel a figyelmet. 2010. június 19-én a papok római világtalálkozója zárja majd a papság évét.

A Papi Kongregáció prefektusa, Cláudio Hummes bíboros nyílt levéllel fordult paptestvéreihez. Bevezetésként megállapítja: „Mindannyian eltökéltséggel, elmélyülten és buzgalommal tekintünk előre, hogy bőségesen ünnepelt év lehessen az egész világon – az egyházmegyékben, a plébániákon és minden egyes közösségben – katolikus híveink lelkes részvételével, akik minden kétséget kizáróan szeretik papjaikat, s boldognak, szentnek és örömtelinek akarják látni őket mindennapi apostoli munkájukban.”
A papság lelkiismeretes szolgálatának méltatása mellett a bíboros említést tesz levelében a fájdalmas jelenségekről is.

„Sajnálatos, de igaz, hogy napjainkban néhány pap igen komoly problémák okán büntetendő helyzetbe került. Szem előtt kell azonban tartanunk, hogy ez csupán a papság elenyésző hányadát érinti. A túlnyomó többség személye sértetlen, elkötelezett a szent szolgálatra, az imádság és a lelkipásztori szeretet emberei. Ezért az egyház büszke papjaira az egész világon.” Tanulmányi napok, rekollekciók, lelkigyakorlatok, a teológiai karokon konferenciák, tudományos kutatások és könyvek szolgálják majd az év célkitűzéseit. A Szentatya szándéka szerint legyen ez az év „a papok által, a papokkal és a papokért mondott imádság éve, minden egyes pap lelki megújulásának éve.”

Az Eucharisztia a papi lelkiség szíve – írja a bíboros. Így tehát az Eucharisztia imádása a papság megszentelődéséért, valamint a szerzetesnők, a megszentelt életet élő és a világi nők papok iránt tanúsított lelki anyasága tovább erősödhetne, és a megszentelődés gyümölcsét teremné. A levél arra is buzdít, hogy az év során figyeljünk a világ számos pontján nagy szegénységben élő papság életkörülményeire és anyagi szükségleteire is. A helyi egyházak a maguk helyi ünneplésével kapcsolódjanak a papság évének római megnyitásához, illetve későbbi eseményeihez is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .