Visszafordíthatatlan

Mégis, ha erre a napra gondolunk (különösen mi, itt Kelet-Közép-Európában) ritkán jutnak eszünkbe az amerikai munkásasszonyok vagy az elmúlt százötven év sok célt elért nőmozgalmai. Annál inkább felsejlik Clara Zetkin (született Eissner) alakja. Az ő nevéhez köthető, hogy ebből a napból végül is ünnep lett. Zetkin asszony fontos szerepet játszott a marxizmus elveinek elterjesztésére alapított I. Internacionáléban, élettársa lett egy orosz anarchistának, Joszip Zetkinnek. A Németország Szociáldemokrata Pártja női tagozatának vezetője, majd a marxista balszárnyból létrehozott Spartacus Szövetség tagja lett, amely 1919-től Németország Kommunista Pártjaként működött. Clara Zetkin 1920 őszén Leninnel készített interjút a nőket érintő politikai és morális kérdésekről, majd a sztálini Komintern (III. Internacionálé) végrehajtó-bizottságának tagja is volt. A Szovjetunióba emigrált, ott hunyt el. A Rákosi-korszaktól kezdve hazánkban a nőnap ünneplése szovjet mintára kötelezővé vált.


A kommunizmussal való összefonódásával magyarázható, hogy sokan nem gondolnak jó szívvel március 8-ára. Miközben ma is lenne szerepe, felhívó ereje. Hiszen jól tudjuk, a nők helyzete, munkabére, foglalkoztatottsága, az anyák rugalmasabb munkaideje még mindig számos kívánnivalót hagy maga után. A nők elleni erőszak, hátrányos megkülönböztetésük a világ számos pontján megoldásra váró kérdéseket vet föl. Azt pedig halkan, mégis bátran említem meg, hogy egy nőnapon (vagy bármilyen más napon) kapott figyelmességnek a hölgyek mindig örülnek, meg is hálálják. A nőnapnak munkahelyi, családi, társadalmi hangulatjavító hatása is van. Lehetne.

A nőnap XX. századi ünnep, s benne tetten érhető a század minden ellentmondása. Lehet szeretni, nem szeretni, megünnepelni és megfeledkezni róla. Csak egyet nem lehet: visszafordítani az időt és azt a folyamatot, amelynek során a nők – nem vitás – időnként hatalmas öngólt is rúgtak maguknak, ám amely nélkül sokunk még ma sem választhatna magának (többek között) olyan hivatást, amely még száz évvel ezelőtt is csak férfiakat illetett meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .