Van kiút Szíriában?

A házasságban, a családi életben, az üzleti világban, de a politikában is csak a párbeszéd, a megbékélés visz előre. A Közel-Kelet eseményei számos példát szolgáltatnak erre az alapigazságra. A szemben álló felek évtizedek óta nem jutnak dűlőre egymással, mert a kölcsönös bosszúállások egyre inkább elmélyítik az ellentéteket.

Szíriában ma polgárháború dúl. Nincs, aki biztosan meg tudná mondani, mikor melyik fél támadott elsőként, és ki volt az, aki visszalőtt. Szíria nem volt ugyan demokratikus ország, de mindeddig viszonylag békés egymás mellett élést biztosított a szunnita muzulmán többség, az a levita muzulmán kormányzó kisebbség és a kisebbségben élő különböző keresztény közösségek számára. Most nem csupán a politikai demokráciát kellene megteremteni, hanem a hatalom békéje helyett egy, a társadalmi megértést építő békességre volna szükség.

A szíriai ferences közösség egyik vezetője, Romualdo Fernandez, a damaszkuszi ökumenikus központ igazgatója így fogalmazott: „Szíriának nem fegyverekre, hanem párbeszédre van szüksége. Az egyetlen kiút a szemben álló felek között a párbeszéd.” Fegyverekkel és pénzzel nem lehet igazán segíteni a lakosság egyetlen csoportján sem.

„Keresztényekként minden embertársunk felé nyitottak vagyunk, vallásuktól függetlenül. Mi, ferencesek a szenvedő lakosság mellett állunk, a keresztények és a muzulmánok mellett egyaránt. Mi sohasem hagyjuk el Szíriát. Itt maradunk, az evangéliumot szolgálva. Itt voltunk tegnap, itt vagyunk ma, és holnap is itt leszünk, béke és háború idején egyformán, abban a bizonyosságban, hogy az Úr ide rendelt bennünket, és gondoskodik rólunk” – mondta el Romualdo Fernandez. Mint az Emberek és istenek című francia film hét trappista szerzetese az algériai kis hegyi faluban, úgy vannak jelen a szíriai ferencesek az emberek mellett csendben és imában. Algériának sem a fegyverekre volt szüksége, hanem a párbeszédre. Az ima csendjében megvalósuló párbeszédre Istennel.

Ha igaz a hír, az állítólag szintén keresztény Daúd Radzsha védelmi miniszter a közelmúltban merénylet áldozata lett. A fegyveres erők miniszterét fegyver terítette le. Szíria számára is egyedül a párbeszéd jelenthet kiutat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .