Változhatunk

Ez csak egy példa, amelyet a Családfánk titkai című kötet szerzői annak illusztrálására említenek, hogy a családon belüli sérülések, minták hogyan adódnak tovább nemzedékről nemzedékre. Hiszen a család rendszer. Kölcsönös függésben lévő személyekből álló élő egység, „elég jó” működése nagymértékben a családtagok közötti harmonikus viszonytól függ. Házastársként és szülőként „alapjáraton” azt tudjuk nyújtani, amit mi magunk átéltünk saját családunkban. Ha mindezt képesek vagyunk belátni, sokkal könnyebben elkerülhető a rossz minták megismétlődése.A kötet szerzői gyakorló családterapeuták és lelkipásztorok, a pszichológiai megközelítés mellett teológiai nézőpontokat, a Szentírás igazságait is felhasználják, következtetéseiket bibliai példákkal és hivatkozásokkal támasztják alá. Céljuk az, hogy segítséget nyújtsanak a fájdalommal küzdőknek, elősegítve a lélek gyógyulását. Hiszen csak akkor változtatható meg egy rossz szokás vagy beidegződés, ha bátran szembenézünk önmagunkkal és múltunkkal, s ha nem hagyjuk, hogy a passzivitás és a beletörődés legyen úrrá rajtunk.

A diszfunkcionális családokban élők sérüléssel, fájdalommal küzdenek, s nem elég egyvalakinek segíteni – a teljes gyógyulás feltétele a rendszer megjavítása, átszervezése. A múltból eredő fájdalmak feldolgozásához azonban időre van szükség, s fontos az is, hogy merjünk segítséget kérni. A hamis bűntudat és szégyen érzését levetkőzve valódi és tartós változás Isten segítségével érhető el. „Az elkötelezett és őszinte spiritualitás a gyógyulás szilárd alapja. (…) Istennel ott találkozhatunk, ahol éppen tartunk. Nem kell megmásznunk egy hegyet vagy egy tornyot, hogy eljussunk oda, ahol ő lakozik.” Csak induljunk el…

(H. Cloud – J. Townsend – D. Carden – E. Henslin: Családfánk titkai. Harmat Kiadó, Budapest, 2012)

A kötet kapható a Új Ember könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .