Vallások a békéért a Mediterráneumban

A konferencia első szekciójában a keresztények, muszlimok és zsidók közötti megértésről volt szó. Arie Zeev Raskin ciprusi főrabbi szerint nem a különbségekre kellene fókuszálnunk, hanem arra, ami egyenlővé tesz. Youssef Soueif ciprusi maronita érsek is a béke sürgős szükségességéről beszélt. Timo Guzelmansur, a német püspöki konferencia keresztény– iszlám párbeszéddel foglalkozó központjának vezetője szerint a párbeszéd fokmérője a vallások egyenlősége.

Elias Toumeh püspök, Antiochia és egész Kelet görög ortodox patriarchátusának képviselője a fundamentalizmusról szóló második szekcióban arra szólította fel az uniót, hogy gyakoroljon politikai nyomást ez irányban. Yousef Bataineh, a jordán külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője rámutatott: a terrorizmus és a fundamentalizmus nem szinonimák. Meg kell érteni, mi formálja mégis a fundamentalizmust terrorizmussá.


A Surján László európai parlamenti alelnök vezette harmadik szekcióban a vallási örökségek megóvása volt a téma. Kyriakos Kenevezos ciprusi kulturális és oktatási miniszter emlékeztetett arra: ez égető kérdés, hisz a megszállt északi országrész tele van mecsetté alakított templomokkal.

Ziad Hilal szíriai jezsuita a vallások együttélését és a politikai stabilitást tárgyaló negyedik szekcióban hangsúlyozta: a keresztények jelenléte csökken a térségben, de meg kell állítani a kivonulásukat. Maroun Karam, a libanoni maronita közösség képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekültek nagy száma komoly demográfiai változásokat eredményez. Gazdasági válság alakulhat ki, s veszélybe kerülhet Libanon léte, ezért segítséget kérnek más országoktól a menekültek befogadásában.

Az ötödik szekció a jövőbeli kihívásokat vette számba. Tadeusz Pieronek lengyel püspök szintén a szíriai helyzetről beszélt. Jan Olbrycht a konferenciát záró gondolataiban kiemelten kezelte ezt a témát, és hangsúlyozta: a megbékéléshez még inkább meg kell ismernünk egymást.

Fotó: EPP Group

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .