Botrány a Limburgi egyházmegyében

A német püspöki konferencia, a limburgi káptalan és a limburgi püspök közötti megállapodás értelmében a pápa létrehozott egy bizottságot a püspöki székhely építésével kapcsolatos ügyek alapos kivizsgálására. Végleges döntését a vizsgálat eredményének függvényében hozza majd meg, addig azonban Tebartz-van Elst püspöknek az egyházmegyén kívül kell tartózkodnia. Távollétében feladatait Wolfgang Rösch püspöki helynök látja el.

Miről is van szó? A huszonöt évi szolgálat után korára való tekintettel lemondott Franz Kamphaus püspök utóda 2008-ban foglalta el székét. A földműves szülők gyermekeként született Franz-Peter Tebartz-van Elst teológiatanár, majd münsteri segédpüspök lett. Első intézkedései nem tették rokonszenvessé: a hívők körében visszatetszést keltettek nagyarányú költekezései, csakúgy, mint első osztályú indiai repülőútja.

A legnagyobb botrány azonban akkor robbant ki, amikor kiderült: a püspök kinevezése előtt még kétmillió eurós költségvetéssel építeni kezdett püspöki rezidencia és egyházmegyei központ épületeinek költségei 2010-ben 5,5 millió euróra emelkedtek, idén október 7-én pedig már a 31 millió eurót is meghaladták, s ehhez járultak további költekezések is, például egy luxusautó vásárlása.

Isten azonban „görbe vonalakon is tud egyenesen írni”. Ez a szomorú eset kétségtelenül szaporította Németországban az egyháztól elfordulók számát. Ugyanakkor egyre több német egyházmegye hozza nyilvánosságra éves mérlegét, ahogyan korábban már a vatikáni bank és pénzügyek átláthatósága is megnőtt. Ferenc pápának nem kevés feladattal kell szembenéznie a Római Kúria és az egyházi élet megújításával kapcsolatban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .