Magyar segélyszállítmány szíriai menekülteknek

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az Európai Unió összességében immár kétmilliárd euróval járult hozzá a szíriai súlyos humanitárius katasztrófa kezeléséhez. Ebből Magyarország négyszázezer eurós segítséggel veszi ki a részét. A politikus az OKF épülete előtt megtartott ünnepségen utalt arra, hogy a szíriai polgárháborúban már több mint százezren vesztették életüket. A külföldre menekültek száma elérte a kétmilliót, az országon belül pedig ötmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat. Az idén eddig mintegy hétezerötszáz szír polgár – többségében nő és gyermek – menekült Törökországon keresztül Bulgáriába, és számuk hamarosan eléri a tízezret.


 

Ebben a helyzetben Bulgária segítségkéréssel fordult az Európai Unióhoz az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. A felkérés október 17-én jutott el a magyar kormányhoz, és október 22-én Szófiában már át is adták a segélyszállítmányt. Németh Zsolt kiemelte: fontos, hogy az Európai Unió aktívan részt vállaljon a katasztrófahelyzetek kezelésében, és saját tagállamaival is szolidaritást vállaljon. Annak jelentőségét is hangsúlyozta, hogy a segélyszállítmányt az október 23-i megemlékezések részeként adják át. „Annál is inkább, mert nem felejtjük azokat a segélyszállítmányokat, amelyeket az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt kapott Magyarország” – mondta az államtitkár.

Biszerka Beniseva, Bulgária budapesti nagykövete a bolgár kormány nevében köszönetet mondott a magyar kormányzatnak a gyors segítségért. Bakondi György, az OKF főigazgatója arról szólt, hogy a szállítmány azt tartalmazza, amire leginkább szükség van a menekültek ellátásához: lepedőket, tábori ágyakat, matracokat, törülközőket, takarókat, vizeskannákat és kézmosótálakat. Az adományokat a hagyományosan jó magyar–bolgár barátság jegyében juttatták el Bulgáriába – tette hozzá a főigazgató.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .