„Együtt kérhetünk bocsánatot”

Teológiai párbeszéd, hűséges imádság és testvéri együtt – működés – ezt a három pontot jelölte meg a pápa a katolikusok és lutheránusok közötti párbeszéd és kapcsolatok fejlődésének zálogaként. A spirituális ökumenizmusról szólva megállapította: „Ez utóbbi bizonyos értelemben a teljes szeretetközösség felé tartó zarándoklatunk lelkét jelenti, és lehetővé teszi, hogy már most megízleljük annak néhány – bár tökéletlen – gyümölcsét. Biztosak lehetünk abban, hogy amilyen mértékben és amilyen alázattal közeledünk Urunkhoz, Jézus Krisztushoz, úgy közeledünk egymáshoz is. Biztosra vehetjük azt is, hogy ha fohászkodunk az Úrhoz az egység ajándékáért, ő kézen fog minket, és a vezetőnk lesz.”

A szentatya a találkozón megemlékezett két fontos évfordulóról is: ötven éve alakult meg a katolikus–lutheránus teológiai bizottság, továbbá 2017-ben lesz a reformáció ötödik centenáriuma. Fontos, hogy „párbeszédes úton vessük össze nézeteinket a reformáció történelmi valóságáról, annak következményeiről és a rá adott válaszokról” – hangsúlyozta beszédében a pápa.


„Katolikusok és lutheránusok együtt kérhetnek bocsánatot mindazért a rosszért, amelyet egymásnak okoztak, és az Isten előtt elkövetett bűnökért. Együtt örülhetünk az egység iránti vágynak, amelyet az Úr felébresztett a szívünkben, és amely segít, hogy reménnyel telve nézzünk előre” – mondta Ferenc pápa.

Az elmúlt évtizedek eredményeire kitérve méltatta azokat a kezdeményezéseket, amelyek a testvéri szeretetközösség példái voltak. Kifejezte: bízik abban, hogy sikerül előrevinni a párbeszéd és a szeretetközösség ügyét, azáltal is, hogy tisztáznak bizonyos alapvető kérdéseket, mint például az antropológiai és etikai téren felmerülő különbözőségeket.

„Persze vannak és továbbra is lesznek nehézségek, amelyek türelmet, párbeszédet, kölcsönös megértést igényelnek, de ne ijedjünk meg! Jól tudjuk – ahogyan arra XVI. Benedek is többször emlékeztetett –, hogy az egység elsősorban nem erőfeszítéseink gyümölcse, hanem a Szentlélek működéséé, amely előtt bizalommal meg kell nyitnunk szívünket, hogy a kiengesztelődés és a szeretetközösség útján vezessen minket.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .