Vatikán: Az elvált és újraházasodott katolikusokról

A főpásztor azokra a nyilatkozatokra reagált, amelyek azt követően láttak napvilágot az elváltak és újraházasodottak kényes kérdésével kapcsolatban, hogy bejelentették: 2014-ben összeül a különleges szinódus, melynek témája a család lesz.

Müller érsek emlékeztetett arra, hogy a felbonthatatlan házasság elsősorban a gyermekeket védi. „Ott, ahol nem áll fenn az első házasság semmissége, lehetséges a szentáldozás a második házasságban élők számára, amennyiben a házastársak testvérekként élnek együtt.”


Természetesen előfordulnak olyan helyzetek, amikor „a házastársi együttélés lehetetlenné válik”, például „fizikai vagy lelki erőszak” esetén. Az ilyen „fájdalmas helyzetekben az egyház mindig megengedte, hogy a házasfelek ne éljenek többé együtt”, ugyanakkor „az egyes felek nem köthetnek szabadon új házasságot, amíg a másik házastárs életben van”.

A Hittani Kongregáció prefektusa az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori gondozását hangsúlyozza, amely nem „korlátozódhat a szentáldozásra”, mivel „az Eucharisztia szentségén túl szeretetközösségre léphetünk Istennel a hitben, a reményben és a szeretetben, a bűnbánatban és az imádságban is”.

(MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .