Üres szék

A II. vatikáni zsinat sok újdonsággal szolgált a világ katolikusai és a folyamatokat különböző szempontokból figyelő vallási és nem vallási intézmények számára egyaránt. A világegyház e zsinatán először jelent meg számos küldött a világ különböző tájairól. Megszínesedett az egyház – írták az újságok –, mert a bazilika főhajójában soha nem látott sokszínűség volt tapasztalható. Bár az európai küldöttek még többségben voltak, de a nem európaiak hangsúlyos jelenléte tanúskodott arról, hogy a kereszténység európai magvai kihajtottak a világ összes kontinensén, s a hit és a tapasztalat helyben termett gyümölcseit most Péter apostol és az egész egyház lába elé helyezik.


A II. világháborút követően az európaiak számára a kontinens kettéosztottsága volt a háború legfájdalmasabb következménye, amely tény árnyéka máig húzódva még mindig tapasztalható. Európa újraegyesülésének szolgálatában éppen a „keletről” érkezett Boldog II. János Pál végzett felmérhetetlen munkát. A katolikus egyház egyetemes, globális perspektívájából tekintve az európai fájdalmak mellé oda társult a lassan felszámolódó gyarmati világ problematikája. A politikai üldözöttség európai áldozatai találkozhattak az ázsiai és afrikai áldozatokkal. A gazdag világban szolgáló keresztények egyazon egyetemes térben oszthatták meg a közös hitről szóló tanúságtételüket az éhező országokból érkező püspöktársaikkal. A Nyugatot Kelettől elválasztó vasfüggöny a világ megosztottságának csupán egyik jelképe volt a többi – gazdasági és kulturális – törésvonal között.

A visszakapott szabadság meghozta a lehetőséget arra, hogy a volt keleti blokk országaiból bármely püspök helyet foglalhasson a Szent Péter-bazilikában. A politikai akadályokat elhárította a Gondviselés.

Az egykori üres székek mára elfoglalhatók lettek, ugyanakkor új üzenetet is hordoznak. A szabadon mozgó és kommunikáló világban a zsinati székekbe minden kontinens keresztényeinek újra és újra helyet kell foglalniuk, hogy e kontinentális közösségben korszerűen újrafogalmazzák a hit és a remény üzenetét. Regionális tapasztattal a globális világban. Így, katolikus módra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .