Egy igaz pap emlékezete

Pablo Domínguez Prieto katolikus pap, teológiai és filozófiai doktorátussal. Népszerű előadó, számos könyv és tudományos cikk szerzője. Szívesen túrázik, több földrész ezres csúcsait megmászta már. 2009 februárjában elindult, hogy meghódítsa az Ibériai-hegység legmagasabb pontját, a Moncayót. Ott lelte halálát negyvenkét évesen. Temetésén majdnem háromezer ember vett részt. Cotelo filmje róla szól.


Senki ne gondolja, hogy egy szomorú hangvételű, Pablo atya elvesztésén kesergő alkotás került immár a magyar mozikba is! Egy olyan pappal ismerkedhetünk meg a barátok, tanítványok, kollégák és paptársak elbeszéléseiből, akit végtelen élet-, ember-, hivatás- és istenszeretet vezérelt. Egy olyan pappal, akit derűlátás jellemzett; akiről mindenkinek a túláradó jókedv és a humor jutott eszébe elsőként.

Teológiai és filozófiai jártassága nem választotta el az emberektől. Úgy tudott beszélni a legmélyebb igazságokról is, hogy az mindenkihez szólt. Szavai által a bonyolult dolgok leegyszerűsödtek. Szerénységével mindenki szívébe belopta magát. Valahogy mindenre és mindenkire volt ideje. Úgy tudott odafigyelni a másikra, hogy az illető csak arra gondolhatott: ennek az atyának nincs más dolga a világon, mint hogy őt hallgassa – pedig a pap éppen átutazóban volt egy konferencia és egy lelkigyakorlat között…

A rendező, aki az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott magyarországi díszbemutatóra személyesen is eljött, elmondta: Pedro atya azért keltette fel az érdeklődését, mert annyi jót hallott róla, hogy az már a lehetetlenség határát súrolta. Amikor elhatározta, hogy leforgatja a filmet, egyik kollégája megjegyezte: ha keresztre feszítesz egy papot, sikered lesz, de ha jókat mondasz róla, téged feszítenek keresztre. Ám a rendező azzal is tisztában volt, hogy egy pap után nyomozva más papokról is beszélnie kell, ez pedig szükségszerűen elvezet az egyházhoz, ahonnan már csak egy lépés a hit. És aki a hitről szól, az Istenről szól.

Cotelo azt is elmesélte, hogy a filmet ketten készítették, minimális költségvetésből és mindenféle reklám nélkül. Híre mégis gyorsan terjedt, embertől emberig. Azt tapasztalták, hogy senki sem úgy távozik a mozikból, ahogy jött. A magyarországi nézőket arra kérte, hozzák el a filmre egy kételkedő, kereső vagy éppen hitehagyott ismerősüket. Mert Pedro atya életének példája valóban alkalmas arra, hogy az embert visszavezesse Istenhez. És vajon várhatunk-e ennél többet egy alkotástól?

(Az utolsó hegycsúcs című film megtekinthető az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Védnöke Erdő Péter bíboros és Erőss Zsolt hegymászó. Forgalmazza a Mission is Possible Kft.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .