Túl a felszínen

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának képviseletvezetője szerint a katolikus társadalmi tanításnak formálnia kell a világot, ebben szeretne segíteni az alapítvány is. José Maria Simone, az UNIAPAC elnöke hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy amit a családi, személyes életünkben fontosnak tartunk, annak szellemében kell cselekednünk az üzleti életben is. Csébfalvi János, az UNIAPAC és a KÉRME alelnöke a jelenlévők véleményére volt kíváncsi, s mint kiderült, a konferencia résztvevőinek nagyobb hányada jómódúnak és boldognak érzi magát. A gazdasági környezetet nem tartották megfelelőnek, s úgy látták, a társas kapcsolatokban és a lelki területen a legtöbb még a tennivaló. Sokan úgy érezték, hogy értékrendjük és gazdasági tevékenységük között ellentmondás tapasztalható.

Peter Turkson, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa által kiadott Az üzleti vezető hivatása című dokumentumot ismertette, amely most már magyarul is hozzáférhető. A bíboros szerint az egyháznak fel kell fedeznie, hogyan lehet kapcsolatot létesíteni a társadalom különböző csoportjaival, így az üzleti vezetőkkel is. XVI. Benedek pápa Szeretet az igazságban című enciklikájában arra szólította fel a gazdasági élet szereplőit, hogy a jóság, a nagylelkűség és az ajándékozás logikája szerint járjanak el. Ennek részletes kifejtését adja a konferencián bemutatott dokumentum. Az egyház a vállalatok vezetőit arra hívja fel, hogy fonják egybe keresztény hitüket gazdasági tevékenységükkel. A vállalkozás olyan hivatás, amelynek gyakorlói fokozottan szolgálhatják a közjót. A keresztény küldetés megszenteli az üzletet, a jó gazda pedig olyan tulajdonos, akinek számára a munkatársak nem kihasználandó erőforrást jelentenek.


Az üzletembereknek kötelességük, hogy tevékenységüket az egész emberiség javára és a közösség kiteljesedése érdekében végezzék, hiszen akinek sokat adtak, attól sokat is fognak követelni. Egy kérdésre válaszolva azt is kifejtette Peter Turkson bíboros, hogy ezekről a témákról más vallások képviselőivel is folytatnak megbeszéléseket. Bojta János, a KÉRME elnöke azt a hároméves programot ismertette, amely Az üzleti vezető hivatása című dokumentumban foglaltakat szeretné aprópénzre váltani. Az önkéntes csatlakozóktól azt várják, hogy „megismerik és befogadják az említett tanulmány gondolatait, felmérik munkahelyük, vállalkozásuk helyzetét a társadalmi tanítás alapelveinek tükrében, majd a saját környezetükben megvalósítandó konkrét célokká és feladatokká alakítják az általános iránymutatásokat”. Az eredményeket negyedévente értékelik, majd 2016-ban egy nemzetközi konferencián az egész program megvalósítását ismertetik.

Bojta János szerint ez a három év akkor lesz sikeres, ha tudatosítják a társadalomban a keresztény vállalkozók létét és az egyház társadalmi tanításának gyakorlati megvalósításáról is be tudnak majd számolni. A konferencián Peter Turkson bíboros azzal indította útjára a hároméves munkát, hogy megszentelte azokat a gyertyákat, melyekre a program jelmondatát írták: Tudd, tedd és mondd!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .