Tükröt tart a szociológia

 

Kiderült: a magyarok által legfontosabbnak tartott érték a létbiztonság. Ez ugyan elsődlegesen nem erkölcsi érték, hanem a biztos állás, az emberi kapcsolatok, a lakás, a közbiztonság iránti igény fejeződik ki benne. De megvalósulhat-e ez olyan erkölcsi tulajdonságok nélkül, mint a megbízhatóság, a hozzáértés a munkában, a biztos alapokra épített (szentségi) házassági hűség, a baráti segítségnyújtás, a kisközösségi összefogás? És folytathatnánk még a sort: politikai, közéleti tájékozottság, az államról, az emberről alkotott modellek ismerete, a politikai irányzatok közötti állásfoglalás (keresztényszocializmus, liberalizmus, konzervativizmus stb.).

A környezetvédelem fontossága tíz év alatt előrelépett. Ennek hátterében is erkölcsi értékek húzódnak meg: az Isten által teremtett világ védelme és megőrzése unokáinknak is. Örvendetes a hagyomány egyre nagyobb értékelése.

Ebben szerepe lehet a vallási hagyománynak, de talán nem csupán a hagyományos vallásosságnak. Válsághelyzetben többen tudnak imádkozni, mások viszont az élet élvezeteinek kihasználására éreznek késztetést.

Számunkra különösen érdekes lehet, hogy a kutatók szerint stabilan az utolsó helyeken állnak: a sikeresség, az elismertség utáni vágy, az anyagi jólét, a kockázatvállalás, a kihívások keresése, az újdonság és a változatosság. Első pillantásra ebben hajlamosak vagyunk a szerénység erényét sejteni. Pedig a felsorolt értékek tisztességes megvalósulása is lehetséges, és ezek is elengedhetetlenek a piacgazdaságban való helytálláshoz. A sikeresség és a többi nem okvetlenül jelentik mások trükkös lehengerlését, kiütését. Az érvényesüléshez éppen ezekre a tulajdonságokra van szükség.

Nagyon szomorú változás a korábbi kutatásokhoz képest a tolerancia (a tűrőképesség, a párbeszédre való készség) értékelésének csökkenése a kétezres években. Sokan olyan világban érzik magukat – írják a kutatók –, ahol nem lehet odafigyelni másokra, ahol rájuk sem figyel senki. E tekintetben nagy szükség van a kifejezetten keresztény tanúságtételre.

Nézzünk az elénk tartott tükörbe! Lelki tükrünket is kiegészíthetjük az így elénk táruló kép alapján. Amit értéknek tartunk, azt ne másoktól, hanem elsősorban önmagunktól kérjük számon!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .