„Tudjuk, hogy Ő létezik”

1989 előtt három alkalommal, összesen öt évig raboskodott a kommunista diktatúra börtönében. A rendszerváltozás utáni időszakban tíz éven át, 2003-ig volt államfő. Lehetséges utódaként Tomás Halík katolikus papot, szociológia- és filozófiaprofesszort nevezte meg.

A halálhír kapcsán Dominik Duka prágai érsek az egyház nevében nyilatkozott, amelynek Václav Havel is tagja volt. Hálásak vagyunk – mondta a főpap –, hogy a néhai államfő lehetővé tette a cseh egyházi élet szabadságban való megújulását. „Köszönet, Václav!” – tette hozzá személyes hangon.

Az érsek, a cseh püspöki konferencia elnöke barátjának és fogolytársának nevezte Havelt. Felidézte bátor magatartását. A püspöki konferencia sajtóközpontjának nyilatkozatában pedig az szerepel: Havel és Duka 1981-ben egyszerre voltak a Pilsen közelében lévő Bory börtönben. Bár nem voltak cellatársak, időnként baráti beszélgetéseket tudtak folytatni társadalmi, emberi és vallási kérdésekről.

„Hiszem, hogy az adventi időszak végén eljött Václavhoz az, akiről annyit beszélgettünk. Ezt megerősítik utolsó találkozásunkkor mondott szavai: »Nem vagyok jól, de tudjuk, hogy Ő létezik! « Tudom, hogy ez az Ő, Isten most eléd jött.”

Jan Graubner olmützi érsek bátor és szeretetre méltó embernek nevezte az elhunytat, aki nem magáért élt, hanem másokért, a közjóért. Mindig a szabadságot, az igazságot és a szépséget kereste.

Václav Havel kapta 1989-ben a Német Könyvkiadók Szövetségének békedíját, amelynek átvételére nem utazhatott el. Távollétében Maximilian Schell német színművész olvasta fel a Frankfurti Könyvvásáron Havel beszédét, melyben többek között a következőket mondja az író: „Kezdetben volt az Ige, a Szó: olvashatjuk egy könyv első oldalán, amely egyike a legfontosabb könyveknek, amelyeket ismerünk. E könyvben azt jelenti ez, hogy az egész teremtésnek Isten szava a forrása. De vajon átvitt értelemben nem érvényes ez minden emberi cselekvésre?” És Krisztus szava? Igaz, a történelemben sok visszaélés történt az ő nevében, de Havel megjegyzi: szeretné azt hinni, hogy a megváltás történetének kezdete volt, amely a világtörténelem egyik leghatalmasabb kultúrateremtő mozgalmát indította el…

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .