Történelmi lelet a Dunában

A munkálatokat végző különleges búvárok június 29-én az egyes számú, tehát a pesti oldalhoz legközelebbi hídfő északi oldalán hét ember maradványaira bukkantak. A csontok, valamint a viszonylag jó állapotban megmaradt ruhadarabok és cipők az első feltételezések szerint olyan zsidó emberektől származnak, akiket hatvanhat évvel ezelőtt nyilas gyilkosok lőttek a Dunába. A második világháború utolsó hónapjaiban a nácik és a nyilasok több alkalommal tereltek zsidókat és őket bujtató keresztényeket a folyó partjára, ahol meztelenre vetkőztették, majd a jeges vízbe lőtték őket. Időnként azonban ruhában is kivégezték az áldozatokat, például olyankor, ha váratlanul megszólalt a légvédelmi sziréna.


   
Mivel vélhetően zsidó áldozatokról van szó, az előkerült maradványokat a helyszínen megtekintette Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének igazgatója. Hangsúlyozta: a vizsgálatok lezárultáig nem kíván tényszerűen nyilatkozni – ugyanakkor megállapította, hogy a csontok közül az egyik egészen biztosan nem zsidó személytől származik, mivel egy olyan női cipő tartozik hozzá, amilyet akkoriban kizárólag apácák hordtak. Így e lábbeli akár Boldog Salkaházi Sára szociális nővéré is lehetett. E feltételezés arra alapozható, hogy más, a nyilasok által a pesti Duna-parton kivégzett szerzetes nővérről nincs tudomásunk.
   
Salkaházi Sára, a Szociális Testvérek Társaságának szerzetese 1899-ben született Kassán. A második világháború végén a Bokréta utcai munkásnőotthont vezette Budapesten. 1944. december 27-én a nyilasok körülzárták a házat, és zsidók után kutattak. Négy gyanúsnak vélt személyt, továbbá egy hitoktatónőt és Sára nővért őrizetbe vették, majd elhurcolták. Egy szemtanú szerint még aznap este mind a hatukat a Szabadság híd pesti hídfőjénél a zajló Dunába lőtték. Salkaházi Sára boldoggáavatási eljárása 1997-ben kezdődött, végül 2005 nyarán zárult. Erdő Péter bíboros avatta boldoggá 2006. szeptember 17-én ünnepélyesen Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren.
   
A csontmaradványok ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárást folytat, igazságügyi orvos szakértő bevonásával. A vizsgálatok várhatóan még több hétig tartanak.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .