Tömeggyilkosság Norvégiában

Breivik rendőrnek öltözve érkezett a szigetre, maga köré gyűjtötte a fiatalokat, majd tüzet nyitott rájuk, a menekülőkre pedig hatvan percen keresztül módszeresen vadászott. Összesen hatvannyolc tinédzserrel végzett, több tucatot megsebesített. Amikor a különleges szolgálat kommandósai végül a helyszínre érkeztek, az ámokfutó azonnal megadta magát. Az első vizsgálatok szerint a férfi egyedül cselekedett, bűntársai nem voltak, elmegyógyászatilag beszámítható. A világhálóra általa feltöltött, ezerötszáz oldalas naplójából kiderül: idegengyűlölő és iszlámellenes nézeteket vall, és már évek óta módszeresen készült a gaztettre. Őrizetbe vétele után mindössze annyit mondott: a vérengzés „iszonyatos volt, ám szükséges”. Bírósági meghallgatása már hétfőn megkezdődött Oslóban, zárt ajtók mögött; tömeggyilkossággal és terrorizmussal vádolják. A norvég büntetőjog értelmében legfeljebb huszonegy éves börtönbüntetésre számíthat. Elemzők rámutatnak: a norvég társadalomban mára súlyos feszültségeket szült a bevándorlók magas aránya – a 4,8 millió lakos tizenegy százaléka afrikai és ázsiai országokból érkezett.
   
A norvég főváros evangélikus székesegyházában múlt vasárnap gyászistentiszteletet tartottak, amelyen a királyi pár és Jens Stoltenberg miniszterelnök is jelen volt. A szertartással egy időben XVI. Benedek pápa részvéttáviratot küldött V. Harald norvég királynak. A vasárnap déli úrangyala imádságot követően megemlékezett az áldozatokról, kijelentve: mély fájdalommal gondol rájuk, és sürgős felhívást intéz mindenkihez, hogy forduljunk el a gyűlölet útjáról.
   
(A témához kapcsolódó jegyzetünk Közélet rovaunkban olvasható.)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .