Téli csengettyűk az erkélyládában

 

Kerti változatai sok színben kaphatók. A fás hanga (Erica arborea ‘Albert’s Gold’) két méter magasra nő, és illatos fehér csengettyűvirágokat hoz. A félárnyékos helyeket kedveli. Dézsába ültetve a bejárat díszévé is válhat. A fürtös hangának (Erica x darleyensis ‘Archie Graham’) mályvarózsaszínű, illatos virágai vannak, és mindössze fél méter magasra nő. Különösebb metszés nélkül is gömb alakban fejlődik. Ellenálló fajta, kezdőknek is ajánlható. Napon és félárnyékban egyaránt tartható. A Dunántúlon ősszel virágzik egy rokon hangaféle, a lila virágú csarab (Calluna vulgaris).


 

A hangafélék zöme savanyú, tőzeges talajon tenyészik, ám az itt bemutatott fajták némi meszet tartalmazó földben is jól fejlődnek. Válasszunk „B” típusú általános virágföldet, s keverjünk hozzá egynegyed rész szárított marhatrágyát. Az alacsony fajták a balkonládában is helyet kaphatnak. E növényeket télen is kell öntözni, különösen, ha cserépben vagy balkonládában neveljük őket. A napra kívánkozó fajtákat gyakrabban locsoljuk, de csak akkor, amikor nem fagyos az idő.

 

A hangákat most, novemberben ültessük el a kívánt helyre. Ha kertbe kerülnek, jól lazítsuk fel a talajt, és ültetés után alaposan öntözzük meg őket! Fagyos időben ne ültessünk, hanem várjuk meg, amíg a föld felenged. Augusztus végétől október elejéig vágjunk három-négy centiméteres csúcshajtásokat, és tűzdeljük azokat szemcsés homokba. A szaporítóládát helyezzük világos, hűvös helyiségbe, és ügyeljünk arra, hogy a homok soha ne száradjon ki!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .