Sztorizás mesterfokon

A Schindler listájának elhízott, szadista tisztjeként befutott angol színész 2010 óta rákapott a rendezésre: a Coriolanus szikrázóan kemény férfifilmje után ezúttal egy finom, érzékeny történetet vitt vászonra. A Charles Dickens eltitkolt szerelméről szóló, itthon február végén bemutatott A titokzatos szerető bulvárízű leleplezés helyett két főszereplőjének személyes drámáját bontja ki, kivételesen érett színészi alakításokkal: Felicity Jones remekel a mélyre temetett emlékeit újraélő, megtört asszony szerepében, s Fiennes sem marad el mögötte a társaságban bohókás, ám belül némán gyötrődő, ellentmondásos jellemű írófejedelem megformálójaként.


Míg Fiennes a kosztümös sorsdráma műfaját, addig Sarah Polley, a Váratlan utazás egykori, cserfes Sarah-ja az önreflexív dokumentumfilm külsőségeit használja fel ahhoz, hogy az élet történetbe foglaltságáról gondolkodjon. Apáim története című, a magyar mozikat szintén az idei tavaszelőn megjárt alkotásában pedig nem fél mindehhez saját családi legendáriumát felboncolni. A kezdetben ártatlan családi viccelődésnek induló sztori nyomozássá, megrendítő vallomássorozattá, majd rendkívüli személyességgel hevített elmélkedéssé alakul. S közben olyan letaglózó erővel peregnek a fordulatok egymás után, hogy már nem is tudjuk, mit látunk valójában: dokumentumfilmet? Mozgóképes családi emlékalbumot? Rokoni csoportterápiát? Kollektív önfelfedezést, esetleg önleleplezést? Sarah Polley kíméletlen magabiztossággal tartja kezében ezen értelmezések szálait, melankolikus filmje ugyanakkor megkapóan szelíd és életigenlő.

A nagyszülőkről unokákra szálló családi sztorik természete különös: részleteiben talán lódít egyik-másik, egészükben mégis mélyen igazak. Hisz minket rajzolnak körbe, kik elbukunk és felállunk, megzuhanunk és újrakezdünk. Mert lehet az emberről absztrakt kategóriák ridegségével is szólni, történeteink megértő szeretetével azonban érdemesebb.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .