„Szíveteket hordozzátok a kezetekben!”

A nyíregyházi találkozón hat fő vállalkozott arra, hogy a kamilliánus rendalapító – a betegek, a szenvedők, a kórházak és szociális otthonok pártfogója – Szent Kamill szellemében szolgálják a betegeket, a szenvedőket és a rászorulókat. Seregély István érsek a hálaadó szentmisén kiemelte: Szent Kamill viselte először a vörös kereszt jelét, ő hozta és tette az újkor embere számára a soha el nem avuló krisztusi hasonlóság figyelmeztető jelévé. A főpásztor felhívta a figyelmet arra a sürgető üzenetre, hogy a szenvedés elleni küzdelem, a beteg és rászoruló ember iránti szolgálat, egyénileg és közösségben, nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy a világ szebb legyen, és biztosabb az üdvösségre. Mindenkinek – akár vállalja Szent Kamill keresztjét, akár nem – lelkében ennek a keresztnek jelével, a rászoruló ember iránti szeretetben kell szolgálnia a szenvedőt. Ezért Szent Kamill ünnepén meg kell kérdeznünk önmagunktól, mennyire érvényesült eddig az egész emberiség üdvössége érdekében a magunk életének ilyen megbecsülése, illetve a ránk bízottak élete és a betegek iránti tisztelet.

A több mint négyszázötven évvel ezelőtt született Lellisi Szent Kamill szellemében működő kamilliánusok Magyarországra először 1591-ben, majd a XVIII. század második felében telepedtek le. A harmadik hullám 1985-ben indult, amikor Anton Gots ausztriai szerzetes atya laikusokon, a kamilliánus családokon keresztül plántálta Szent Kamill szellemét. Végül 1992-ben, a rendszerváltás után indult meg az újabb lendületes építkezés, amikor tizenöt család működésével újra megjelent Magyarországon a mozgalom, majd Anton Gots 1995-ben újraszervezte a magyarországi Szent Kamill-szerzetesrendet Nyíregyháza-Borbányán. Ettől kezdve a rendház Gots atya apostoli munkájának országos központjává is vált. A laikus testvérek az ország közel huszonhét kórházában és harminc szeretetotthonában szolgálnak, de a betegeket otthonaikban is felkeresik. Gots atya a Debrecen-nyíregyházi egyházmegye betegpasztorációs feladatát is ellátja, amely az egyházmegyén belüli több mint tizenöt kórház lelkigondozói feladatának megszervezését is jelenti. Budapesti központtal működik egy mintegy ötven tagú Szent Kamill orvosi közösség is, ők tudatosan krisztusi szellemiségben dolgoznak mint lelkészek, orvosok, terapeuták. A nyíregyházi kamilliánus szerzetesrend, a város önkormányzata és a Jósa András Kórház között is figyelemre méltó kapcsolat alakult ki. Anton Gots koordinálásával a kamilliánus családok tagjai közül huszonöten-harmincan hetenként látogatják itt a betegeket. Minden évben alakulnak újabb családok az országban, viszont számszerűségét tekintve ez nem emelkedik, hanem stagnál, a közben megszűnő, tevékenységüket nem végző családok miatt. A kamilliánus családok főként az ország keleti régiójában a rendház vonzáskörében alakulnak. Gots atya szeretné, ha hazánk nyugati felében is minél többen csatlakoznánk ehhez a mozgalomhoz.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .