Sydney-i mozaik

Párhuzamos találkozók

Mintegy harminc találkozót rendeznek Sydney-ben ezekben a napokban, amelyek mindegyike valami módon a központi eseményhez, a világtalálkozóhoz kapcsolódik. A múlt vasárnap egy helyi stadionban (Parramatta stadium) húszezer maronita keresztény gyűlt össze, és vett részt azon a liturgián, amelyet a „maronita pápa”, azaz pátriárka, Mar Nasrallah Boutros Sfeir vezetett. Lapzártánkkor, július 14-én a franciák ünneplik mintegy háromezren Sydney központjában a Bastille elfoglalásának 219. évfordulóját. Összejöveteleket terveznek az indonéziai, az új-zélandi, a délafrikai, a chilei, az osztrák hívők is. Az ázsiai fiatalok az óceán partjához közel, a híres Bondi Beachnél ünnepelnek. Nagy találkozóját tartja – immár hagyományosan a világtalálkozó idején – a neokatekumenális mozgalom, körülbelül huszonötezer fővel.

Magyarok

Mintegy félszáz zarándok képviseli hazánkat az ifjúsági világtalálkozón Sydney-ben, és az eseményen jelen lesz Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori szolgálatának ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök is. A becslések és számítások alapján az Ausztráliában élő magyarok száma mintegy hetvenezerre tehető. Túlnyomórészt katolikusok, vallásgyakorlatuk a hazai átlaghoz hasonló. Érdekesség, hogy New South Wels államát (ahol Sydney városa is található) a múlt század végén több évig magyar származású miniszterelnök vezette. Kunz Egon migrációkutató írásai (Magyarok Ausztráliában) nyomán tudjuk, hogy már a világosi fegyverletétel utáni időben találunk Ausztráliába menekülő magyarokat, akik ugyan a későbbiekben sem jelennek meg nagy számban a kontinensen, mégis jelentős szerepet töltenek be az ausztrál történelemben.

Időjárás

A találkozó ideje éppen tél közepére esik Sydney-ben. A múlt hét második felében az évtizedek óta legalacsonyabb hőmérsékletet mérték, ami a városban még mindig nulla fok felett van. Napközben pedig tizenhét fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A meteorológusok szokásos téli időjárást jeleztek a találkozó hetére, mondván, hogy jó idő lesz (ez napsütést is jelenthet), ami különösen fontos információ a zarándokok számára, akik a szombat éjjelt a szabadban töltik, vigília keretében, várva a napfelkeltét és a vasárnapi pápai misét.

Kereszt az esőerdőben – és cunami után

A világtalálkozó keresztje, amelyet II. János Pál pápa adott át a fiataloknak 1984-ben, Krisztusnak az emberiség iránti szeretetét jelképezi. A 3,8 méter magas, mintegy negyven kilogramm tömegű kereszt a hozzá tartozó ikonnal együtt az elmúlt egy év során „bejárta” Ausztrália huszonnyolc egyházmegyéjét, és eljutott mintegy négyszáz közösségbe. „Meglátogatta” a nevezetes helyszíneket a kontinensen: járt Ausztrália legmagasabb pontjánál, (Mont Kosciusko), Uluru sziklatömbjénél, hajózott a nagy korallzátonynál, és ellátogatott a szövetségi parlamentbe is. A kereszt Óceániai körútján került a legkülönösebb helyzetekbe, de talán itt örültek neki a leginkább. „Álmomban sem gondoltam arra, hogy egyszer megérinthetem ezt a keresztet” – mondta a Guam-szigeten elő tizennégy éves Katrina Quinata, amikor hazájába is eljutott a világtalálkozó jelképe a hozzá tartozó Mária-ikonnal együtt. A Chuuk-szigeten százak várták a keresztet, majd a férfiak vállukra vették, hogy elvigyék a sziget belsejébe. Fatörzsekből készült hajókon szállították, de volt olyan útszakasz, amikor mellig a vízben gázolva tudták csak továbbvinni. A Salamon-szigeteki Gizóba tizenöt nappal egy hatalmas cunami után jutott el a kereszt és az ikon. Az itt élő emberek azt nyilatkozták, hogy számukra erőt adott a kereszt jelenléte, erőt a tragédia okozta károk elviseléséhez. Sydney-ben a világtalálkozó hetének közepére központi helyre kerül a kereszt és az ikon, jelképezve a találkozó szerteágazó történéseinek csúcsát és forrását.

Ausztrália kereszténysége

Az ország huszonegymilliós lakosságának legalább hetven százaléka keresztény. Pontos adat azért nincs, mivel hivatalosan nem tartják nyilván a vallási hovatartozást. A brit gyarmatosítás a XVIII. század utolsó harmadában kezdődött, és ezzel az anglikán, metodista és presbiteriánus egyház terjedt el. A XX. században jelentős ír, olasz, lengyel, magyar és vietnami bevándorlás történt, és így a katolikus egyház megerősödött. Jelenleg a katolikusok aránya huszonhét százalék, az anglikán egyházé huszonegy százalék. Az ortodox egyház is jelen van a bevándorlók révén. Az iszlámhoz csak a lakosság másfél százaléka tartozik. A katolikus egyház huszonnyolc egyházmegyére tagolódik, azon belül 1390 plébániai közösség él. A püspöki konferenciának negyvenegy tagja van. A mintegy hatmillió katolikusnak kétezer egyházmegyés és 1150 szerzetes lelkipásztora van. Ezenkívül van ezer szerzetes testvér és hatezer nővér. Az első és eddig egyetlen ausztráliai szent Mary MacKillop nővér (1842-1909) rendalapító. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .