Lelki felkészülés a „magyar Sydney-re” Egerben

Hogy milyen lesz ez a világ az elkövetkező évtizedekben, rajtatok is múlik. Persze ahhoz, hogy remény lehess, hogy jövőt lehessen rád építeni, tudnod kellene az utat. Kellene, hogy legyen benned tűz, lendület." Ennek a tűznek a táplálásához, ezért a lendületért, amely a következő évre ellát bennünket lelki munícióval, érdemes ellátogatnunk „az Egri csillagok városába” .A kis csoportos beszélgetéseket vezetőknek szóló lelki felkészülést elősegítő útmutató felsorolja és hangsúlyozza azokat az értékeket, azokat a tulajdonságokat, amelyeket ki kell fejlesztenünk, illetve föl kell erősítenünk magunkban ahhoz, hogy lelkiekben gazdagodva vehessünk részt ezen a különleges eseményen. Ezek közé tartozik Isten szemlélése szabadtéri foglalkozásokon keresztül, hiszen a természetben különleges módon szemlélhetjük és tapasztalhatjuk meg a világ Teremtőjét.

Az első lépés a lelki elmélyülés felé az elcsöndesedés. Ha már érezzük, hogy bensőnket átjárta a csönd, akkor készek lehetünk a második gyakorlatra, ami a hallgatás, meghallgatás jegyében történik. Itt az a feladatunk, hogy az erdőben, a mezőn lévő hangokra, méhek zümmögésére, madarak csicsergésére, a szél susogására vagy egy patak csobogására hallgassunk. A harmadik közös lépcső a szemlélés: „Bámulom az eget, kezed művét, a holdat és a csillagokat, amelyeket te alkottál. Mi az ember, hogy megemlékezel róla, az ember fia, hogy gondot viselsz reá?” (Zsolt 8,4-8). Nézz meg és csodálj egy virágot! Csak annak a keze képes ilyenre, aki végtelenül szereti minden teremtményét, és szeret téged is! Ha már ilyen figyelemmel, ilyen tapintattal alkotott egy virágot, mennyivel inkább az a te életeddel! Ezután negyedik gyakorlatként az észlelés, majd pedig ötödikként a rácsodálkozás következik: „Mert szeretsz mindent, ami van, és semmit sem utálsz abból, amit alkottál. Ha gyűlöltél volna valamit, meg sem teremtetted volna. Hogy is maradhatna meg bármi, ha nem akarnád, és hogyan állhatna fenn, ha te nem hívtad volna létre? De te kímélsz mindent, mert a tiéd, életnek barátja. Mert a te el nem múló szellemed van mindenben” (Bölcs 11,24- 12,1). Ezen elmélkedve várnak mindenkit a szervezők július 17-20. között Egerben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .