Röviden

A Szentatya a kiskorú menekültekért

Ferenc pápa július 16-án üzenetet küldött a Mexikóban ülésező migrációs konferenciához. Ebben kifejezte fájdalmát a kiskorú menekültek különösen Közép-Amerikában növekvő nagy száma miatt. Gyermekek és fiatalok tízezrei a szegénység és erőszak elől az Egyesült Államokba szöknek. Azonnali befogadásra és védelemre szorulnak. Már menekülésük előtt fel kell őket világosítani szökésük veszélyeiről, és a fiatalokat már hazájukban fel kell karolni – írja a pápa üzenetében. (KAP)

Az ukrajnai katolikus püspökök békefelhívása

„Kimondhatatlan a szomorúság és aggodalom az ország keleti részében zajló hadműveletek miatt, amelyek újabb emberáldozatokat követelnek, különösen a fiatalok körében.” Ezeket az érzéseket fejezte ki Ukrajna római katolikus püspöki konferenciája a SIR olasz katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint. A hat latin szertartású egyházmegye főpásztorai, a papság és a világi hívek nevében részvétükről biztosították a Zelenopillja faluban és környékén megölt áldozatok hozzátartozóit. A helyzet egyre feszültebb, az ukrán hadsereg és az oroszbarát erők közötti összecsapások megállás nélkül tovább zajlanak. (VR)

A kelet-ukrajnai felkelők papokat is ölnek

Viktor Vonszovics harminckilenc éves római katolikus plébános július 15-én Donyeckből gorlivkai plébániájára ment autón, hogy ott misézzen. A kétszázötvenezres város határában felkelők feltartóztatták, és azóta eltűnt. Tichon Kulbaka negyvenkét éves görög katolikus papot, akit elraboltak, július 14-én szabadon engedték, miután ígéretet tett, hogy elhagyja a felkelők területét. Ő volt ugyanis a donyecki békeimák szervezője. Az egyházak ukrajnai tanácsa július második hetében felhívást intézett a felkelőkhöz, hogy szüntessék be a harcot. (KAP)


Indonézia egységéért

Ázsia és a világ legnépesebb muzulmán többségű államát évtizedek óta bizonyos belső béke és kiegyensúlyozottság jellemezte. Most azonban aggodalommal szemléli a világ és az ország keresztény kisebbsége, hogy a politikai feszültség és az erőszak egyaránt növekszik az elnökválasztás és az ezzel kapcsolatos csalási vádak miatt. Ezért az ország keresztény egyházai azzal a felhívással fordultak a lakossághoz, hogy türelemmel várják az elnökválasztás eredményét. A két esélyes elnökjelöltet arra kérték, hogy a július 9-i választás hivatalos végeredményének kihirdetéséig ne tegyenek olyan győzelmi kijelentéseket, amelyek felzaklatják a társadalmat, és elősegítik az erőszakos cselekményeket. A választás két esélyese az előzetes adatok szerint igen kis különbséggel kapott szavazatokat. Egyikük a főváros, Jakarta egykori kormányzója, Joko Widodo, ellenfele pedig egy volt tábornok, Prabowo Subianto. Az eddigi elnök, Susilo Bambang Yudhoyono idején elterjedt a korrupció, a megosztási törekvések és a hiányzó társadalmi mobilitás. A két elnökjelölt közül Widodótól várható igazán a korrupció visszaszorítása. Subianto tábornok iszlamista kapcsolatai veszélyeket rejtenek magukban. Indonézia, az egykori holland gyarmat 1945–1949-ben vált független elnöki köztársasággá. Több mint 245 millió lakosának 3,15 százaléka katolikus (hat és fél millióan). A lakosság 88 százaléka muzulmán. (r. p.)

Újabb hét nyelven olvasható a teljes Biblia

A Szentírás teljes szövege immár 511 nyelven olvasható, miután újabb hét nyelvre fordították le. A mandinka nyelv Gambiában, Maliban, Bissau-Guineában és Szenegálban honos, a kriót főleg Sierra Leonéban, a silluk nyelvet egy dél-szudáni törzs tagjai, a kokborokot az indiai Tripura szövetségi állam lakói, a murut pedig a malajziai Borneo belső vidékén beszélik. A toba nyelvet Argentína északi részén és Bolívia déli vidékén használják. Az udmurt nyelv a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik, és Oroszország európai részén beszélik. (KAP)

Szudánban tilos templomot építeni

Kartúmban a kormány megtiltotta újabb templomok építését, a már kiadott engedélyeket pedig visszavonták. Salil Abdullah vallásügyi miniszter szerint a már létező templomok elegendőek, s így kívánják arra kényszeríteni a keresztényeket, hogy térjenek vissza Dél-Szudánba, ahonnan elmenekültek. A déli ország nagyrészt keresztény népességű, illetve természeti vallások követője. A gazdagabb, északi Szudán lakosainak többsége viszont muzulmán. A polgárháború idején délről keresztények százezrei menekültek északra. Jóllehet Észak- és Dél-Szudán ma már két ország, a püspöki konferencia egységes maradt. Szudánban a keresztények kultuszszabadsággal ugyan rendelkeznek, igazi vallás- és lelkiismereti szabadsággal azonban nem. (KAP)

Női püspökök az anglikánoknál

Az anglikán egyház Yorkban megtartott általános szinódusán a szükséges kétharmados többséggel szavazták meg a reformot, amely már évek óta mély megosztottságot idézett elő. Az anglikán „parlament” mindhárom háza – püspökök, lelkészek és világi hívek – megszavazta a döntést. „Anglia egyházának döntése, vagyis annak lehetősége, hogy nőket is püspökké szenteljenek, újabb akadályt jelent az egység felé vezető úton. Ennek ellenére kitartunk elkötelezettségünk mellett az ökumenikus párbeszédben, keresve a mélyebb kölcsönös megértést és a gyakorlati együttműködést azokon a területeken, amelyeken erre lehetőség nyílik” – nyilatkozta Bernard Longley birminghami érsek (képünkön), az Angliai és Walesi Püspöki Konferencia „Párbeszéd és Egység” hivatalának elnöke. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .