Egy csónakban…

Kiss-Rigó László megyés püspök szerint Kovács Jenő szobrászművész alkotása kifejezi azt a kérdést, amellyel szembesülünk: vajon miért nem tudtak akkor többen többet tenni embertársaik megmentéséért? „A szegedi bárkában két testvér: a kereszténység és a zsidóság. Az idősebb testvért a hatalom, a zsarnokság, az aljasság a vesztébe löki. A fiatalabb testvér (a második szövetség) kicsit tehetetlenül fohászkodva könyörög…” – foglalta össze az alkotás szimbolikáját a püspök. Emlékeztetett az akkori keresztény vezetők és a zsidóság közötti jó kapcsolatra, valamint az élő zsidó közösség érzékelhető hiányára.


Az emlékmű leleplezése előtt megszólalt Markovics Zsolt főrabbi is, aki az egyedülálló egyházi kezdeményezésről szólva kiemelte: „A fontos közös jelent és ebből kifolyólag a közös jövőt is jelenti, hogy az egyházmegye a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából szobrot emelt a szegedi áldozatoknak.”

„Nagy kérdés volt, hogyan lehet olyan szerethető szobrot alkotni, amelyet mindenki elfogad…” – nyilatkozta az alkotó. Az eddigi visszajelzések alapján sikerrel járt. Munkája a dóm melletti Szolidaritás parkját gazdagítja, ahol korábban az 1956-ra emlékeztető Piéta, a katyńi mészárlás, illetve az örmény genocídium áldozatai előtt tisztelgő alkotások kaptak már helyet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .