Róma ‒ Vatikán

II. János Pál három nagy szociális enciklikát adott ki. Ezek közül az utolsó, az 1991-ben megjelent Centesimus annus óta azonban nagyon felgyorsult a gazdasági és társadalmi élet világméretűvé szélesedése, és a változásokra vonatkoztatni kell a katolikus szociális elveket. A Szentatyát és közvetlen munkatársait több mint egy éve foglalkoztatják a globalizáció kérdései. Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa, a Pápai Szociális Tudományok Akadémiája és a Cor Unum Pápai Tanács konferenciákkal, tanulmányokkal segítette elő a kérdések tisztázását. A pápa igen érzékenyen foglalkozik a gazdasági és társadalmi élet erkölcsi vonatkozásaival, hiszen az úgynevezett fenntartható fejlődés szorosan összefügg az emberről alkotott felfogással. (La Croix)

Nagypénteki gyűjtés a Szentföld javára

A Keleti Egyházak Kongregációja emlékezteti az egyetemes katolikus közösséget a Szentföldön élő egyház szükségleteire, mozgósítva a híveket a megváltás földjén élő testvéreik érdekében. Leonardo Sandri bíboros, a kongregáció prefektusa leveléhez csatolta XVI. Benedek pápa 2007-es felhívásait a Szentföld békéjéért, valamint a kongregáció munkájáról és a szentföldi kusztódia 2006-2007-es költségeiről szóló összesítő jelentést. A nagypénteki gyűjtésnek különleges jelentősége van. A pápák jelölték meg ezt a napot arra, hogy kifejezésre juttassuk közösségünket azzal a földdel, amely „néma tanúja az Üdvözítő földi életének”. (VR)

Walter Kasper bíboros várarozik

A Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács elnöke, Walter Kasper bíboros február 11-én Hamburgban nyilatkozott arról, hogy nincs még döntés a pápának benyújtott visszavonulási kérelme ügyében. Március 5-én tölti be ugyanis 75. életévét. Valószínűleg egy ideig még tovább kell dolgoznia tette hozzá.(KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .