Remény a neve

Az újszülött már fogadta első látogatóit is. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője szerint a borjú minden tudományát bemutatta vendégeinek: sétált anyjával, szopott, nézelődött, s amikor lefeküdt, nyugodtan tűrte, hogy anyja szénával betakargassa. A látogatók, akiket húszfős csoportokban engedtek be hozzá, betartották a gondozók kéréseit. Nem fotóztak vakuval, és hangoskodással sem zavarták a kis állatot.


Az ázsiai elefántot magyarul sokszor hívják indiai elefántnak is. Ez azonban félrevezető, mert az állat nemcsak Indiában él. Sajnos egyre zsugorodó területen fordul elő, és a példányok gyakran alig érik meg a tizenötödik életévüket, mivel a vadorzók egyre fiatalabb elefántokat vesznek célba. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelenleg a veszélyeztetett fajok között tartja számon. Élőhelyeinek pusztítása is nagy gondot jelent, mivel egy elefántcsorda számára hatalmas terület szükséges.

Magyarországon a fővároson kívül még a Nyíregyházi Állatparkban is találkozhatunk a nagy termetű, szerethető állatokkal. A világ mintegy százötven állatkertjében valamivel több mint hatszáz ázsiai elefántot tartanak. A szaporulat nem gyakori, tavaly csupán a berlini Tierparkba érkezett kisborjú. Budapesten utoljára 1961-ben született ázsiai elefánt.

Az elefántok rendkívül szociális lények. Hosszú életük folyamán szerzett tapasztalataikat továbbadják a fiatalabbaknak. Állatkertben akár hetven évig is elélhetnek. A kis Asha így csakugyan maga a remény.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .