Gyászmunka másképp

Singh Indiában született, valószínűleg 1911 áprilisában. Pontosan nem tudni, mikor, mert anyakönyvi kivonattal nem rendelkezik. S noha senki nem vonja kétségbe közel százkét évét, a Guinness nem ismerte el világrekorderként, mert korát csak útlevéllel tudja igazolni. A család négy gyermeke közül ő volt a legfiatalabb. Kisfiúként gyenge volt a lába, alig tudott nagyobb távolságokat megtenni. Emiatt gyakran csúfolták. Fiatalemberként, talán éppen emiatt, csatlakozott a lelkes amatőr futók táborához, de versenyszerűen soha nem sportolt. Élete nagy részét gazdálkodással töltötte, és családjának szentelte.


A kilencvenes évek elején tragikus fordulatot vett az élete. Elveszítette feleségét és leányát, utóbbi szülés közben hunyt el. Néhány évvel később egyik fia is meghalt. Singh ekkor tehetetlenségében, indulatai és gyásza levezetésére kezdett el futni. Első maratonján nyolcvankilenc éves korában vett részt. A negyvenkét kilométeres és százkilencvenhat méteres távot hat óra ötvennégy perc alatt futotta le, három évvel később, kilencvenkét évesen pedig már a legjobb eredményét érte el öt órával és negyven perccel. A mindössze ötvenkét kilós, vegetáriánus férfi a teljes távot legutóbb Torontóban, százévesen, nyolc óra és tizenegy perc alatt tette meg. Ezzel ő lett minden idők legidősebb maratoni futója.

Világhírnévre tett szert. Az Adidas David Beckham és Muhammad Ali mellett vele is reklámozta sportcipőit. Tavaly nyáron hősként ünnepelték Londonban, az olimpiai fáklya vivőjeként. Az utolsó, hongkongi futása alkalmából összegyűjtött százhatvanezer dollárt a fogyatékos, sérült sportolók javára ajánlotta fel. Jó fizikai állóképességét és hosszú életét elmondása szerint annak köszönheti, hogy nem dohányzik, nem iszik alkoholt, és egyszerű vegetáriánus étrend szerint étkezik. Korán fekszik, és tartózkodik a rossz gondolatoktól. A maratonról ezt mondta: „Az első húsz mérföld nem nehéz. Az utolsó hat mérföld megtétele közben pedig Istennel beszélgetek.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .