Perkőre várják Szent István népét

A perkői búcsúként ismert egyházi ünnep idén a gyulafehérvári főegyházmegye millenniumának jegyében zajlik. Amint arról már több alkalommal is beszámoltunk, az egyházmegye ebben az évben ünnepli fennállásának ezeréves évfordulóját. A millennium tiszteletére számos rendezvényt szerveznek az egész egyházmegye – gyakorlatilag a történelmi Erdély – területén. Kézdiszentlélek kicsiny, de annál meghatározóbb települése Székelyföldnek: a felső-háromszéki falu határában álló Perkő-hegyen található a Szent István-kápolna, amely augusztus 20-án évről évre összegyűjti az államalapító királyra emlékező híveket. Idén ráadásul nemcsak a búcsú, hanem a kézdiszentléleki falunapok is vonzzák az embereket.
Az országalapító szent király egész alakos kőszobrát a búcsús szentmise előtt avatják fel. Az alkotás a székelyudvarhelyi Zavaczki Walter Levente szobrászművész munkája. A szobor a községközpont főterén levő parkban lesz felállítva – nem a római katolikus erődtemplom előtt, ahogy azt eredetileg tervezték. A szobor 2,40 méter magas, perkői kőből készül, talapzata pedig 1,60 méter. A főtéren, a szobor majdani helyén eddig egy kopjafa állt, amelyet most az Apor István Általános Iskola előtti parkba helyeznek át. Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester lapunknak elmondta, az ünnepségre már hosszú ideje készülnek. „Olyan ez, mint a csíksomlyói búcsú, kicsiben” – magyarázta az elöljáró. Régebben is úgy volt, hogy a pünkösdi búcsúra már csütörtökön elindultak az emberek Kézdiszentlélekről, aztán visszatérésükkor, hétfőn ünnepi szentmisén vettek részt a faluban. Tény, hogy a minden év augusztus 20-án megtartott Szent István-napi búcsú a csíksomlyói búcsú után a legjelentősebb katolikus rendezvény a Háromszéken és Csíkban élő hívek számára. Idén természetesen a szoboravatás lesz a fő vonzerő, de a meghívott vendégek is emelik a rendezvény fényét. Fellép a Veszprém megyei Szentgál tánccsoportja, de képviselteti magát a falunapokon a tolnai Alsónyék, Gönc és Újpest is – valamennyi testvértelepülése a Szent István-napi búcsújáról híressé vált erdélyi falunak. Ugyanaznap este a Bojtorján együttes zenél kint a Perkőn, egy szabadtéri színpadon, majd tűzijáték örvendezteti a vendégsereget. Csiby József, Kézdiszentlélek plébánosa kiemelte: az idei búcsú egyben főhajtás a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye ezeréves fennállása előtt. „A Szent István-napi búcsú, amelyen az ünnepi szónok Tamás József, a főegyházmegye Csíkszeredában székelő segédpüspöke lesz, a millennium rendezvényeinek sorába illeszkedik.” Nem véletlenül, hiszen a főegyházmegyét Szent István király alapította. Az ünnepi szentmisére délelőtt 11 órakor, a szoboravatást követően indulnak a keresztalják a falu központjából, a szertartás délben kezdődik a Perkő-hegyi kápolnánál. A csupasz dombtetőn álló, lóhere alaprajzú, fehér falú és piros tetejű kápolna egyébként Háromszék leglátványosabb műemlékei közé tartozik. Különösen szép a kápolna XVII. században készült, faragott reneszánsz ajtókerete és a belső falon látható néhány, magyar szenteket ábrázoló töredékes freskó is.

A szent hegy szakrális szerepe mellett hosszú történelme során a székelység históriájában is fontos szerepet játszott. Országot védő, vigyázó hely is volt, egykori vára a keleti gyepű védelmezője. A néphagyomány szerint a középkori igazságszolgáltatás színhelyeként is működött. A várat, a hegyet és az egész térséget hosszú időn át birtokoló Mikes, Apor és Kálnoky főúri családok, illetve az itt élő lakosság történelemformáló szerepvállalásának következménye, hogy ennek a vidéknek úgy alakult emberi arca, lelki és hitbéli élete, s olyanok a nyelvi és kulturális értékei, amilyennek ma ismerjük. A közeli Kiskászonban találjuk a csíksomlyói és perkői búcsú emlékeit (zászlókat, fényképeket és egyéb kegytárgyakat), melyeket a Búcsújárók Emlékházában őriznek. A kézdiszentléleki falunapok idén négy napon át, csütörtöktől vasárnapig tartanak. A programban bográcsolás, koncertek, játszóház, karaoke, ökörsütés, kalandjátékok szerepelnek, továbbá megkeresik a faluban a legszebb lányt és a legszebb férfilábat (!), díjat osztanak a Kézdiszentlélekért tevékenykedőknek és a leggyorsabb sörivónak, majd vasárnap este tűzijáték és utcabál zárja a rendezvényt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .