Példakép és erőforrás

Fotó: Lambert Attila

 

Hálaadó szentmisét mutatott be Kalkuttai Teréz anya szentté avatásáért szeptember 10-én a budapest-józsefvárosi Szent József-templomban Erdő Péter bíboros a Szeretet Misszionáriusai nővérek, papok, szerzetesek, a közösséggel kapcsolatot ápoló világi hívek, valamint a nővérek szegény barátainak jelenlétében. Teréz anya 1989. június 16-án a józsefvárosi templomban vett részt szentmisén, amikor Magyarországra hozta az általa alapított rend tagjait. Az ünnepi liturgia elején Michels Antal plébános köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta: Teréz anya nővérei fontos szerepet töltenek be az egyházközség életében.
Erdő Péter bíboros a nyolc boldogság értelmezésével kezdte szentbeszédét. Jézus erkölcsi tanítását azért kell megtartanunk, hogy boldogok lehessünk. Minden embernek ez a célja és a hivatása. Ám a teljes boldogságot az emberek a mennyben, az Istennel közvetlenül találkozva, a földi élet után tudják csak igazán elérni. A boldogságok között van kettő, amelyek párt alkotnak, szinte feltételezik, kiegészítik egymást. Az egyik az ember igaz volta, a másik pedig az irgalmasság. „Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert kielégítést nyernek” (Mt 5,6). „Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak” (Mt 5,7). Szent Ambrus mondja, hogy az ember akkor kezdi el éhezni és szomjazni az igaz életet, amikor a bűneit már megbánta. Szent Jeromos szerint nem elég az igaz életre vágyni, hanem éhezni kell az igazságot, újra és újra jótettekkel kell megerősíteni magunkban, hogy a helyes úton járunk.
Krisztus tanításának fényében az igazságosság azt is jelenti, hogy oda kell adnunk Istennek az egész életünket, minden képességünket. „Az igazságossággal, az igaz mivolttal szorosan összekapcsolódik az irgalmasság is. Irgalmasnak lenni azt jelenti, hogy adunk, jót teszünk, megbocsátunk akkor is, ha ezt nem érdemli meg valaki. Ezért az irgalom olykor ajándékozó szeretet.”
Az Istennek járó totális szeretet kifejezése az embertársak iránti önfeláldozó, nagylelkű szeretet. Ennek volt a hőse Kalkuttai Szent Teréz anya, aki magának Krisztusnak a felhívására válaszolt egész életével. Tanúságtételének olyan ereje volt, hogy ennek a hivatásnak a követésére már életében ezrek és ezrek vállalkoztak. Az ő radikális önátadása szükséges az egyház képének és tanúságának teljességéhez. „Ezért vagyunk hálásak Teréz anya szentté avatásáért. Nemcsak nagy példakép ő mindnyájunk számára, de szellemi erőforrás is.”
Nem lehet mindenki Teréz anya, de minden ember törekedhet arra, hogy észrevegye a környezetében a nyomorúságot, és segítő szeretetből áldozatot vállaljon másokért. „Ehhez kérjük Kalkuttai Szent Teréz anya közbenjárását mindannyiunk számára” – fejezte be szentbeszédét Erdő Péter bíboros.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .