Párbeszéd az egyház és az EU között

Méltatta az uniós szerződés 17. cikkelyét, mely rendelkezik a rendszeres párbeszédről és a felek partneri viszonyáról. Mint mondta, jó volna, ha ez minden tagállamban érvényesülne.

 A bíboros a vasárnapi munkaszünetről is beszélt. Felidézte, hogy 1996-ban az Európai Bíróság „nem kielégítő megalapozottság” miatt (tehát a munkavállalók egészségére való hivatkozás nem indokolja a vasárnap kitüntetett szerepét), brit kérésre függesztette fel a direktívának a munkamentes vasárnapra vonatkozó részét. A bécsi érsek kiemelte: az egyház törekvése, hogy a rendeletben a vasárnapot mint munkaszüneti napot újra rögzítsék, új érvelés mentén: a hét egy tetszőleges napjának kijelölése pihenőnapként nem egyezik a családok érdekeivel.

Schönborn bíboros szólt arról is, hogy az állami szociális védőháló egyre ritkásabb lesz, illetve a segítségnyújtás feladatát az államok növekvő mértékben adják át egyházi, civil, illetve szociális- jótékonyági szervezeteknek. A társadalmi szükséghelyzetek mértéke a jövőben emelkedni fog, ezért a gyakorlatban megnyilvánuló szolidaritás, illetve a szociális ellátással foglalkozó intézmények közötti együttműködés a mostaninál is erősebb kell hogy legyen. A bíboros hozzátette: a krízis egyszerre gyengíti és erősíti a szolidaritást, figyelemre méltó, hogy a gazdasági válság hatására az erősen szkeptikus osztrák lakosság körében nőtt az EU-tagság támogatottsága.

l. b.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .