Hírek

Vásároljon szeretteinek értékes ajándékokat nagy kedvezménnyel! Gazdag programok, sztárvendégek. Fellép többek között: Fábry Sándor, Deák Bill Gyula, Vastag Csaba, a Makám Együttes és Szalóki Ági. További tudnivalók: www.segitovasarlas.net

 

Szenzációs lelet Jásdon

Árpád-kori templomrom és temető került elő Magyarország legősibb búcsújáró helyén, a Veszprém megyei Jásdon. A rendkívül jó állapotú leletanyagra a főutcán folyó csatornázási munkák közben bukkantak. A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régészei eddig közel negyven sírt tártak fel, és becslésük szerint legalább százötven további sírhely található a földben. A szokatlanul gazdag anyagból a teljes csontvázak mellett különösen jelentősek a csak az Árpád-korra jellemző ezüst hajkarikák, számszeríj-nyílhegyek, illetve a XII. századi pénzérmék – ám néhány római kori pénz is előkerült.

A temető minden bizonnyal az 1164-ben alapított bencés monostor körül húzódott, amelyet a szerzetesek egészen a XVI. század végéig használtak. Akkor a monostor a faluval együtt teljesen elpusztult. A két héttel ezelőtt megkezdett ásatás során az egykori rendi épület faragott kövei, továbbá Árpád-kori téglák és kerámiák is a felszínre kerültek. A korabeli temetkezés jellegzetessége, hogy a templom körüli sírgödröket a fejrésztől a felkarig terméskővel rakták körbe. Ez a magyar temetkezési hagyomány a XII. század végén elhalt. A feltárási munkálatokat a tervek szerint tavasszal folytatják.

MTI – Zs. G.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .