Szombathelyi egyházmegye

A Brenner János Nevelési Központ a következő tanévtől nyolcosztályos gimnáziummal bővül, a Savaria Egyetemi Központban pedig egyetemi lelkészség működik a tanév eleje óta.

 A tehetséggondozás lesz a 2012–13-as tanévtől induló nyolc évfolyamos gimnázium feladata, fogalmazott Englert Zsolt, az iskolaközpont igazgatója. Az iskola diákjainak továbbtanulási eredményessége mutatja: az iskolában eddig is kiemelten foglalkoztak a tehetséges diákokkal. Ezt a magas színvonalú képzést szeretnék most nyolc évfolyamra kiterjeszteni. Hasonló feladatot vállaló intézmény Vas megyében mindössze kettő van, így megvan az igény egy további sokoldalú képzést nyújtó iskolára. A beiskolázási kört bővíti, hogy a Brenner-iskolaközpont rendelkezik kollégiummal, így távolabbról jelentkezni kívánó gyerekeket is fel tudnak venni.

Englert Zsolt hangsúlyozta, nem „versenyistálló” kívánnak lenni. Pedagógiai programjuk öt kulcsterületre épül: a hit, a tudás, az erkölcs, a kultúra és a közösség együttes fejlesztését tartják szem előtt.

A Savaria Egyetemi Központ és a Szombathelyi egyházmegye együttműködésével jött létre ez év szeptemberében az egyetemi lelkészség. Szeptembertől Németh Norbert, a lelkészség vezetője kurzust tart a hallgatók számára Hit és tudás címmel, melyért a résztvevők kreditpontot szerezhetnek. Németh Norbert a sajtótájékoztatón annak fontosságáról beszélt, hogy az erős katolikus identitású városban részt kell vennie az egyháznak a jövő értelmisége képzésében, elérhetővé kell tennie a katolikus válaszokat a politika, a gazdaság, a tudomány által felvetett kérdésekre, de a kereső ember kérdéseire is.

Az első ízben meghirdetett kurzusra harmincegy egyetemista iratkozott be, de számos külsős is hallgatja az előadásokat, így már két helyszínt kinőttek. Németh Norbert arról is beszámolt: a hallgatók kezdeményezték, hogy az idősotthon lakói és a fogyatékkal élők számára adventben műsort adjanak.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .