Öröm és erőforrás

A templomokból és otthonaikból kilépve a keresztény családok változatos módokon tettek tanúságot a hét mottójáról: „A házasság öröm és erőforrás!” Az értéket képviselő, örökre szóló elköteleződésnek igenis van létjogosultsága a XXI. században is – hirdették a rendezvény szervezői. Ennek jegyében a hetet nyitó szentmisén Kondé Lajos pasztorális helynök a házasság új jelképeként mutatta fel a kelyhet, amely befogadja a profán dolgokat, ám amelyben Isten kegyelme átváltoztatja azokat. „Isten minden házasságot egyedinek és gyönyörűségesnek álmodott meg, így azért imádkozunk, hogy mások is rácsodálkozzanak ezek szépségére.” A szentmise után a résztvevők fáklyás felvonulással tettek tanúságot a házasságba vetett hitükről a város előtt. A rendezvénysorozat központi eseménye A házasság mint érték a XXI. században című kerekasztal-beszélgetés volt, melynek során neves szakemberek osztották meg gondolataikat és több évtizedes tapasztalataikat a hallgatósággal.

Balogh Elemér alkotmánybíró az úgynevezett bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényjavaslatról és a házasság intézményének relativizálási kísérleteiről beszélt. Kissné Dr. Novák Éva családszociológus a házas lét biztonságot és lelki támaszt jelentő erejét emelte ki, ugyanakkor elemezte a családokat gyengítő társadalmi változásokat és a válások okait is. Somfai Béla jezsuita teológus a katolikus klérus házasságról kialakult – a cölibátusból és a hívekkel való problémaközpontú találkozásokból eredő – torz képét részletezte. Ahogyan Szásziné Fehérváry Anikó családterapeuta rámutatott, természetesen a keresztény családok sem védettek a problémáktól, de ők testileg-lelkileg egészségesebbek, hiszen gyakorolják az önzetlenség, a szolidaritás kultúráját. A konfliktusok megoldását az Istennek való önátadás és a világra nyitottság segíti elő.

A hallgatói kérdések a házasság előtti együttélés megítélését, illetve a polgári és a szentségi házasság közötti különbséget vetették fel. Balogh Elemér úgy vélte, „nagy kincstől és erőforrástól esik el, aki a szentségi házasságot kihagyja”, míg Somfai Béla hozzátette: „A szentségekre nem Istennek van szüksége, hanem nekünk.”

Az előadók felhívták a figyelmet, mindenkinek a maga életében, környezetében, munkahelyén kell képviselni a keresztény értékrendet (ezen belül a házasságát) – ha ezt hitelesen tesszük, biztosan tovább tudjuk adni utódainknak is.

A fórum ideje alatt a gyermekek kézműves foglalkozáson vettek rész, a Katolikus Ház aulájában pedig iskolások házasság és szerelem témáját bemutató képeiből nyílt kiállítás.   A Házasság Hete improvizációs színházi előadással zárult, az Elképesztők Társulat a közönség soraiban ülők által felvetett, a házas életből vett szituációk megjelenítésével segített továbbgondolni valós élethelyzeteket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .