Nézőtér: Eszter hagyatéka

A lehengerlő modorú, szélhámos és felületes világfi még egyszer találkozni akar vele. Egy nap történetéről, két ember utolsó találkozásáról, Eszter végső kifosztásáról szól a könyv. Mégsem pusztán „csak” erről, hiszen kettejük drámája a bonyolult rokoni és baráti kapcsolatok titkaira is fényt derít a hirtelenjében öszszeverődött társaság körében. Márai a részletek mestere: helyzeteket és alkalmakat teremt arra, hogy a szereplők viselkedése és a cselekedetek mögé pillantva a lelket vizsgálja. Vallja, hogy életre szóló következményekkel járnak a ki nem mondott gondolatok, az elhallgatott érzelmek, a vissza nem térő, elmulasztott pillanatok. De aki önmagához és embertársaihoz hű marad, áldozathozatalra is képes. Az erkölcsi fölény fényében az erő és a magabiztosság viszonylagossá válik, még ha látszólag győzelmet arat is. Az Eszter hagyatéka egyes szám első személyben írt monodráma, amely három sorsdöntő beszélgetés „jegyzőkönyvével” sajátos családregénnyé áll össze.

Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György és Törőcsik Mari főszereplésével április közepén mutatják be a mozikban a népszerű és számos idegen nyelvre lefordított könyv filmváltozatát. Sipos József első rendezése az irodalmi alapanyaghoz méltón minden tekintetben részletgazdag, a Márai-szöveget hűen követő és az elbeszélés hangulatát maradéktalanul közvetítő adaptáció. A néző számára a teljességérzéshez az ideális helyszín is hozzájárul, amelyet a film alkotói a festői Balaton-felvidéken találtak meg. Az emlékezetben aztán sokáig ott maradnak az őszinte tekintetek, az apró gesztusok, a komoly mondatok, amelyeket a megindító színészi alakítások hitelesítenek. Nem kétséges, hogy fontos film született, még akkor is, ha a regény „egy az egyben” feldolgozása némi álomszerűséget kölcsönöz az alkotásnak. Jóllehet Márai a legnagyobbakhoz híven képes az elmondhatatlan megfogalmazására, kristálytisztára csiszolt, „élére vasalt” párbeszédei másként hatnak olvasmányélményként, mint „reális környezetben” kimondva és eljátszva. Tán túl szépek és túl pontosak ahhoz, hogy a film nyelvén is maradéktalanul igaznak hassanak.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .