Nagyon fontos az etikai távlat

Csupán kiigazításra vagy a nemzetközi gazdasági és pénzintézetek működésének új alapokra helyezésére volna szükség? – teszi fel a kérdést az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa abban a dokumentumban, amelyet a fenntartható fejlődésről november 29. és december 2. között Dohában megrendezendő miniszteri szintű értekezletre is eljuttatott. Számos kiemelkedő személyiség, magán- és közintézmény, nemzeti és nemzetközi fórum egy új Bretton Woods létrejöttét sürgeti – amely a háború után, a jelenlegi nemzetközi pénzügyi rendszer alapjait rakta le – emlékeztet a vatikáni dokumentum. Hangsúlyozza, hogy a jelenlegi válsággal előtérbe került egy új, nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi szintű együttműködés igénye.

A jelenlegi pénzügyi válság elsősorban bizalmi válság. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzeti szuverenitás napjainkra nem elegendő garancia. A nagyhatalmak is egyre jobban tudatára ébrednek annak, hogy a nemzeti célkitűzéseket csupán a belső politikai erőre támaszkodva képtelenek megvalósítani. A nemzetközi szerződések, szabályok és intézmények elmaradhatatlanul szükségesek – állapítja meg a Pápai Tanács.

A dokumentum fontosnak tartja az együttműködés megerősítését, a pénzügyi hálózatok ellenőrzésében és átláthatóságában. Amint az európai integráció történelme is mutatja, a konkrét problémákból kiindulva, a közös értékek talaján állva, a béke és a kibontakozás felé haladva meg lehet találni az önállóságot megőrző együttműködés útját – olvasható a vatikáni dokumentumban. XVI. Benedek pápa már október elején szólt a pénzügyi válságról, de ez az első alkalom, hogy a Vatikán egyik tanácsa ilyen hosszú, hétoldalas dokumentumot szentelt a jelenlegi gazdasági átalakulásnak. Erkölcsi elveinek gazdag tárházával az egyház társadalmi tanítása hozzájárulhat ahhoz, hogy a kormányok és a különböző gazdasági tényezők szilárd és tartós megoldásokat találjanak, miközben igyekeznek mindent megtenni a kevésbé fejlett országok szolidáris megsegítéséért – áll a dokumentumban.

Az etikai távlat a gazdasági és a pénzvilág nagyon is fontos eleme, amelyet minden esetben figyelembe kell venni ahhoz, hogy a gazdaság és a pénzvilág tisztességes, átlátható és fejlődést hozó legyen – összegzi a Vatikán.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .