Kampány a szabad vasárnapért

Tavaly nyáron hirdette meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a „szabad vasárnap” kampányt azzal a céllal, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékre szorítsák vissza. A párt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével és a Munkástanácsok Országos Szövetségével közösen adta ki a „Szabad Vasárnap Chartá”-t, amelyhez tizenkét szervezet és több mint hétezer magánszemély csatlakozott. A KDNP ezenkívül már az Alkotmánybírósághoz fordult a Munka Törvénykönyvének a vasárnapi munkára vonatkozó részei miatt.

Az elmúlt hétvégén tartott győri konferencián ezzel kapcsolatban minden előadó alapvetőnek tekintette, hogy az emberek alkotmányos jogai között szerepel a vasárnapi ünneplés és pihenés joga. Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő például azt a százezer édesanyát említette, akik vasárnaponként dolgozni kényszerülnek, vagyis a vasárnapi munka százezer magyar családban zilálja szét a heti pihenőnapot. Ezért kellene mielőbb visszaszerezni az összetartozás, a találkozások, az „Úr napjának” szabadságát.

Pápai Lajos győri megyés püspök is azt említette, hogy a családok szempontjából létfontosságú a pihenőnap, hiszen a család az élet kultúrájának a helye. A keresztények vasárnapi ünnepléshez való jogát akkor is biztosítani kell, ha egy kisebbségben lévő társadalmi közösség kéri most ezt – szemben a nagyobb erővel. „Merjünk nem konformisták lenni, de nem kell ehhez gettóba vonulni. A nehéz egyensúlyt kell megtalálni, s adja Isten, hogy a szabad vasárnapért küzdelem eredményes legyen” – hangsúlyozta a megyés püspök.

A Kereszténydemokrata Néppárt országos alelnöke, Harrach Péter megértő módosításnak nevezte a törvénymódosítás tervezetét, hiszen tudomásul veszik, hogy a rendeltetésük folytán vasárnap is munkára kényszerülő vállalkozások (például biztonsági vagy szolgáltató cégek) nem tarthatnak pihenőnapot. Azt is elismerte, hogy az öt parlamenti párt meglehetősen megosztott ebben a kérdésben: a KDNP az egyetlen, amely egyöntetűen kiáll a törvénymódosítás mellett, a Fideszben is vannak ellenvélemények, az MSZP-ben még inkább, az SZDSZ pedig a kereszténydemokratákkal szemben álló másik véglet. „A társadalmi nyomást kellene bizonyítanunk ahhoz, hogy a pártok fejet hajtsanak” – hangsúlyozta Harrach Péter.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .